Het kromme huis
Recensie van:
Het Kromme huis
Een kromme kleine man Vond wand'lend - ja, 't is gek Een kwartje, krom en oud, Bij een krom houten hek. Hij kocht een kromme kat, Die ving een kromme muis. Zij leefden met elkaar In 'n krom, bouwvallig huis.
(Bakerrijmpje)
Auteur :
Agatha Christie schreef 80 detectives, ruim 200 korte verhalen, 19 toneelstukken en 6 romans als Mary Westmacott. In Nederland zijn naar schatting bijna 20 miljoen boeken verkocht van Christie, en met ruim 3,2 miljard verkochte exemplaren wereldwijd is ze de bestverkopende auteur aller tijden
Wijze van lezen:
E-book geleend via DBieb voor deelname aan de door uitgeverij Rainbow georganiseerde #christiechallenge
Uitgeverij: Rainbow
Genre: thriller
Cover en flaptekst:
Een paarse kleur als achtergrond. Een woonkamer met daarin het silhouet van een man. Een cover met daarop voorwerpen die terug te voeren zijn naar het verhaal. Dit maakt je gelijk nieuwsgierig.
Een spannende en mysterieuze flaptekst.
Mooie tekst:
Een rijke Griekse zakenman wordt dood aangetroffen in zijn huis in Londen...
Het verhaal:
De gefortuneerde oude Griek Aristide Leonides wordt vergiftigd door een overdosis van zijn eigen medicijnen. Al zijn huisgenoten hebben een motief: hun aandeel in de erfenis. Terwijl de zaak nog in onderzoek is, neemt een van de verdachten het heft in eigen handen.
Mijn leesbeleving:
Nog niet eerder las ik een verhaal van Agatha Christie. Daarom vind ik het ontzettend leuk dat ik mee mocht doen aan de Agatha Christie challenge van uitgeverij Rainbow. Ik kreeg een compleet pakket van hen over de post. Met een kaart met opdrachten die je om de zoveel dagen moest uitvoeren, een brief van Sophia Leonidas, een boekje met daarin een stamboom van de familie Leonidas en zij die affiniteit met de familie hadden, een Agatha Christie quiz en een puzzel. Ook kon je bij de twaalf verdachten notities maken. En ook nog een pen met dubieuze inhoud en een maquette van het kromme huis. Ontzettend gaaf dat je nu op papier en met beeld kon meepuzzelen in plaats van alleen in je hoofd. Het verhaal is geschreven vanuit de ik vorm, en wordt verteld door Charles Hayward. Samen met inspecteur Tavernes en zijn vader die voor Scotland Yard werkt onderzoekt hij het hoe en waarom achter het overlijden van Aristide Leonidas.
Dit verhaal is spannend en boeiend omdat je continu ieder personage dat ten tonele verschijnt verdenkt. Je blijft doorlezen omdat je het mysterie wilt ontrafelen. Door de beeldende schrijfstijl had ik continu het gevoel dat ik eerste rang zat. De bij de challenge behorende materialen maken het allemaal nog echter en interactiever.
Toch bouwde ik met geen enkel personage een band op. Ik denk dat dit kwam omdat ik van dat koortsachtig aanvoelende gespannen gevoel van op je hoede zijn voor de moordenaar af wilde zijn. Mijn zintuigen werden tot het uiterste getest en het verhaal werd met de bladzijde spannender en mysterieuzer. De personages zijn qua karakter en gedrag uitstekend uitgewerkt. Zo krom het huis is zo krom zijn de gedragingen en de karakters van de bewoners vond ik. Ook gevallen van stille wateren en diepe gronden. Zaken die het daglicht niet kunnen verdragen. En het gevoel voor theater en aandacht van een publiek krijgen zit duidelijk in de genen.
De plot zag ik niet aankomen. Deze maakte me verdrietig en ontgoochelde me. Maar het naadje van de kous wordt bereikt. Toen zag ik alles glashelder. Al met al ben ik tevreden met mijn eerste Agatha Christie kennismaking. Dit jaar doe ik graag weer mee aan een Agatha Christie challenge. Haar verhalen worden opnieuw tot leven gewekt en Agatha haar schrijftalent krijgt opnieuw welverdiende aandacht.
Mijn mening:
Ik geef 4 sterren.
Een spannend, mysterieus, origineel en boeiend verhaal van een auteur waarvan ik nog geen boek had gelezen. Maar wat een talent bezit Agatha Christie om ieder personage te portretteren, met kruimels te strooien en slechts stapsgewijs aanwijzingen weg te geven in het kader van “Whodunit”. De bij de challenge behorende materialen maken het meedenken en meepuzzelen nog leuker en interactiever. Alsof je zelf meespeelt in dit verhaal. Ik lees graag meer verhalen van Agatha Christie. Fantastisch.
Het Kromme huis
(Bakerrijmpje)
Auteur :
Wijze van lezen:
Uitgeverij: Rainbow
Genre: thriller
Cover en flaptekst:
Een spannende en mysterieuze flaptekst.
Mooie tekst:
Een rijke Griekse zakenman wordt dood aangetroffen in zijn huis in Londen...
Het verhaal:
Mijn leesbeleving: