Leeuw & zwaard

Boekenpearls76 20 januari 2025
Recensie van:
Leeuw & zwaard
Auteur :
Edjo Frank (Rotterdam, 1949)
zoon van joodse ouders die via onderduik en deelname aan het verzet WOII overleefden, studeerde economie en sociologie en volgde leiderschapsopleidingen. Werkte als beleidsadviseur en manager bij de overheid en in eigen onderneming. Publiceert verhalen, gedichten. In 2018 verscheen zijn eerste spannende roman Een Joodse Erfenis.
Wijze van lezen:
Recensie-exemplaar ontvangen van de auteur in ruil voor mijn recensie.
Uitgeverij: Insperience
Bron:
www.insperience-uitgeverij.nl
Insperience-uitgeverij is geen doorsnee uitgeverij.
Wij zijn piepklein, bijzonder en eigenzinnig. We zijn ontstaan tijdens de ontwikkeling van het Holocaust gedichtenproject TRAGEDIES TO REMEMBER van Edjo Frank in 2011.
Een project dat de deur uitging zonder vooropgezet plan. Een project dat dankzij de inspiratie en samenwerking met enkele bevlogen geestverwanten boven zijn eigen dynamiek uitsteeg.
Genre: spannende roman
Cover en flaptekst:
De cover is mooi. Een mooie combinatie van zwarte, bruine, roestbruine tinten. Ik zie de contouren van wat een houtsnijwerk lijkt.
Quote:
Bron:
www.insperience-uitgeverij.nl
Voor ze er goed en wel erg in heeft tilt de man haar in één beweging de laadruimte in. De achterdeur valt met een klap dicht. Het is donker, alleen vanuit de met gordijntjes gesloten voorcabine sijpelt wat licht naar binnen. De man klimt via het linker portier op de bestuurdersplaats, over de bank naar de achtercabine en geeft met zijn vuist een harde dreun midden op haar neus.
Verbaasd kijkt hij naar zijn handen, die zitten onder het bloed. Hij voelt brandende pijn in zijn buik. Er zit een gapend gat in zijn natte hemd dat donkerrood is van het bloed. Dat gat zit er ook in zijn buik. Hij kan zo in het binnenste van zijn lichaam kijken!
Mooie teksten:
“Mijn geweten zegt mij dat ik nooit een woord gesproken, nooit een regel geschreven, nimmer een stap heb gedaan om de gunst te behagen, hetzij van een volk, hetzij van een vorst”
Johan Rudolph Thorbecke (1798-1872), Nederlands staatsman
KIRKEGÅRDEN VED HAVET
Her ligger et folk og hviler fra slitsomme dagner. Smabrukerne, Fiskere, Enker og barn. Jorden tokdem tillbake.
De er blitt ett med stein og lyng. Landet er i deres hjerter. Men drømmen er som fugeln over havet. Et måseskrik mot evigheten.
BEGRAAFPLAATS AAN ZEE
Hier ligt een volk en rust van vermoeide dagen. Kleine boeren. Vissers. Weduwen en kinderen. De aarde nam ze terug.
Ze zijn één geworden met steen en heide. Het land zit in hun hart. Maar de droom is al de vogel boven de zee. Een zeemeeuw schreeuwt naar de eeuwigheid.
Uit: Lofoten, av Arnt Sneve og Kjell Sandvik J.W. Cappelens Förlag 1974
Globalisation has made us more vulnerable. It creates a world without borders, and makes us painfully aware of the limitations of our present instruments, and of politics, to meet its challenges.
Anna Lindh – Zweedse minister van buitenlandse zaken vanaf 1998 tot het moment dat zij werd vermoord op 10 september 2003.
Het verhaal:
Een dode vrouw bij een spoorwegovergang. Een wanhopige man raakt verstrikt in een macabere strijd van linkse radicalen en rechtse extremisten. Nederland, het kleine koninkrijk aan de Noordzee dreigt te bezwijken door verdwenen vertrouwen en subversieve krachten. Een geheime groep invloedrijke leiders neemt een schokkend besluit.
Hardnekkige overtuigingen, complotdenkers, gemarginaliseerde groepen. De democratische rechtstaat rond het millennium lijkt machteloos. De hoofdrolspelers in deze huiveringwekkende roman worden geconfronteerd met ongekend geweld. En toch wenkt er liefde.
Mijn leesbeleving:
Nadat ik begonnen was met lezen was ik gefascineerd. Dit gebeurde nadat ik de tekst van KIRKEGÅRDEN VED HAVET voorin het boek las. Woorden met een onmetelijke schoonheid. Stoppen met lezen was voor mij geen optie. Personages treden voor het voetlicht en gebeurtenissen volgen elkaar razendsnel op. Ieder hoofdstuk heeft de naam van een van de personages. Eerst begrijp je niet wat al die personages met elkaar te maken hebben.
Toch past uiteindelijk iedere schakel in de schijnbaar eindeloze kettingreactie. Iemand die in de bloei van haar leven moedwillig wordt weggemaaid, vertrapt en weggegooid als zinloos afval. Haar geliefde die in een zeer diepe put valt en de weg omhoog niet meer lijkt te vinden. Door hartverscheurend verdriet en inktzwarte duisternis doordat alles door het overlijden van zijn levensgezel zijn betekenis verloor.
De gedreven verbetenheid om het naadje van de kous te willen weten. Zo begrijpelijk dat je wilt weten waarom je geliefde weggerukt werd uit het leven. Maar het is ook ongelooflijk gevaarlijk. Van sommige milieus wil je niet dat je erin verstrikt raakt.
Mensen die het etiket mens niet waard zijn. Die een uiterst gevaarlijke kijk op hoe het leven eruit moet zien hebben. Die zich bedreigt voelen bij de uitvoering van hun levenswerk. Geweld dat zijn weerga niet kent. Leiders die in de hoogste regionen actief zijn die als een poppenspeler hun marionetten bespelen en bepalen hoe hun huiveringwekkende besluit tot uitvoer moet worden gebracht. Die slimme wonderkinderen betrekken in hun wereldse plannen. Die profiteren van kennis en kunde. Die onschuldigen meesleuren in hun waanzinnige koker visie. Die zelf buiten schot blijven en het vuile werk op laten knappen door “hun marionetten”.
Wat mij zo aansprak is het feit dat de auteur gedetailleerd de karakters, de gedachten, gevoelens, familiegeschiedenissen, familie opstellingen, onderlinge banden en gedragingen beschrijft van personen. Dit doet hij op een gestructureerde en beeldende manier. Je raakt verweven met de levens van velen. Hoe zij door de jaren gevormd zijn door hun omgeving en de generaties daarvoor. Hoe schrijnend verschrikkelijk dat bepaald gedrag, al dan niet veroorzaakt door middelen misbruik of foutieve ideeën een leven in de knop kunnen beknotten en hen moedwillig opgroeien in een veilige, liefdevolle en warme omgeving onthouden.
Zo kwam het dat dit verhaal mij onder de huid kroop, mij vastgreep en vasthield totdat ik de laatste letter gelezen had. De spanning is er continu, de beklemmende dreiging van naderend onheil voel je continu. Alsof het jou ook op ieder moment kan elimineren.
Dit verhaal verdient het dat je iedere letter tot je door laat dringen. Het is een verhaal dat leerzaam is, dat je tot nadenken aanspoort, dat je doet rillen van alle gruwelijke gebeurtenissen, de ijzingwekkende meedogenloosheid, de zinloze, mensonterende drang naar vernietiging van datgene dat geen bestaansrecht mag hebben volgens een groep gelijkgestemden. Maar ook is het een streling en geruststelling van je gemoed dat liefde nog de weg vindt naar de harten van mensen. Dat het het nog waard is om leven door te geven aan de volgende generatie.
De (gedeeltelijke) setting met De Lofoten in Noorwegen voelde voor mij als thuiskomen. Ik ben er in 1999 geweest en de adembenemende schoonheid van de natuur, de rust en ruimte raakten mij diep. Daarom was ik ook zo verbolgen en ongerust dat de ongerepte natuur vertrapt werd door extreme dreigingen van buitenaf. De idyllische wereld die weggevaagd dreigde te worden.
Zonder dat je het door hebt komen alle beschreven personen in dit boek in de zeer intense en heftige plot samen. Een plot die zijn weerga niet kent, die de wereld op haar grondvesten doet schudden.
Blijf van mensen af. Respecteer en koester elkaars verschillende leefomstandigheden, etnische achtergrond, taal, cultuur, geaardheid en levensovertuiging. Praat met elkaar, kennis is de sleutel. Jaloezie en haat niet. In het verleden hebben oorlogen ons niets geleerd.
Want er woedden nog steeds oorlogen wereldwijd. Er wordt nog steeds haat gezaaid, gepolariseerd, onderdrukt, gemoord en vernietigd. Lees dit boek en trek er wijze lessen uit.
Mijn mening:
Ik geef 5 sterren.
Een verhaal met een prima en rijk gestructureerde opbouw. Duidelijke titels boven de hoofdstukken. Een beeldende en haast filmische schrijfstijl. Een verhaal met meedogenloos geweld, hartverscheurende, kille, gruwelijke gebeurtenissen. Een geloofwaardig en ogen doen openend verhaal.
Maar boven dit alles sijpelt liefde door om toch de harten vredig en optimistisch over de toekomst te houden. Daar waar haat, oorlog, onderdrukking en uitsluiting op basis van cultuur, taal, etniciteit, geloof, levensovertuiging niet aanwezig is.
Edjo Franken is erin geslaagd mij te raken, te boeien, nieuwe inzichten te bieden en om een geslaagde spannende roman te schrijven. Ik lees graag meer verhalen van hem.
Ik raad iedereen aan dit boek te lezen en te voorzien van een recensie. Dat verdient dit boek.

Meer recensies van Boekenpearls76