Waar de bijen slapen
De zorgmoestuin in 's-Graveland is de perfecte plek voor dementerende mensen die graag met hun handen werken en in de natuur willen zijn. Wat ooit een bron van voedsel was voor welvarende mensen, is nu een moestuin voor kwetsbare ouderen in onze samenleving.
Ruben, onder andere schrijver en natuurgids, werkte een jaar lang als vrijwilliger in de moestuin. Hij beleefde elk seizoen op een plek waar natuur en mensen samenkomen en elkaar beïnvloeden. Hij verzamelde zowel mooie als minder mooie herinneringen, die hij bundelde in het boek "Waar de bijen slapen".
De cover straalt voor mij rust uit: een schuur, bomen en natuurlijk de kruiwagen, met daarbij een mooie, toepasselijke titel. Het proloog voorspelt al veel goeds met "Spikkel de Grote", de bosuil.
Verder is het boek opgedeeld in de vier jaargetijden. Hierin wordt afgewisseld tussen hoe de tuin er vroeger uitzag - een beetje geschiedenis - en het heden. De hoofdstukken zijn relatief kort en belichten verschillende belevingen en herinneringen die Ruben meemaakt met de zorgvragers in de tuin.
Het geeft een realistische kijk op het wel en wee in de tuin. Het wordt op een mooie manier beschreven, wat uitnodigt om verder te lezen. Voor mij persoonlijk is het heerlijk om te lezen omdat ik zelf uit de zorg kom en me kan voorstellen hoe het eraan toe gaat. Ik heb genoten! Van mij mogen er nog meer verhalen komen!
Kortom, "Waar de bijen slapen" geeft een intieme inkijk in de werkzaamheden in de moestuin, waar (dementerende) mensen samenkomen met de natuur. Het is de plek waar groen en natuur een ontspannen en heilzame werking hebben op de mens!