Leef mee met ‘Sterke’ vrouwen in Stockholm 1900 in de hotelbranche
Hoe was het leven van ‘sterke’ vrouwen begin 1900 in Stockholm?
In het boek ‘De vrouwen van het Grand Hôtel’ lees je hoe het was voor groepje sterke vrouwen in de hotelbranche in Stockholm vanaf het jaar 1900. Wat een bijzonder verhaal en wat een respect voor de vrouwen van toen. Mijn favoriet is Mevrouw Skogh al ben ik ook van de andere vrouwen flink onder de indruk.
Door de schrijfstijl voel je helemaal mee met de hoofdpersonages in het verhaal. Het wordt heel beschrijvend geschreven en in mijn hoofd heb ik nu allemaal beelden hoe de personages eruit zagen en over waar ze leefden. Ik vind dat echt een pluspunt, omdat het er bij mij voor zorgt dat ik helemaal in het verhaal zit. Dat is het voordeel van lezen dat je jouw eigen verbeelding kunt gebruiken.
Grand Hôtel heeft het zwaar en zij hopen met de nieuwe hoteleigenaresse Wilhelmina Skogh uit de problemen te komen. Zij is een zeer sterke en strenge vrouw die gaat voor uitzonderlijke kwaliteit en heel innovatief is. Zij werkt samen met een groep jonge dames en natuurlijk ook mannen en geeft haar kracht aan hen door. Samen doen zij alles wat mogelijk is om het hotel te laten groeien en bloeien. Je leest alles vanuit oogpunt van de vrouwen. Al de obstakels waar zij mee te maken krijgen. Er zitten veel heftige onderwerpen op een passende manier verwerkt in het verhaal bijv. overlijden van naasten, misbruik, buitenechtelijke relaties, armoede en natuurlijk de verschillen tussen mannen en vrouwen.
Je leest ook veel over liefde voor je familie, verliefdheid en vriendschap in het verhaal. De nauwe banden die de vrouwen met elkaar krijgen en hebben. Zij zijn elkaars steun en samen kunnen ze veel meer bereiken.
Dit is een boek dat ik niet meer zal vergeten. En ik ben heel blij dat ik leef in een andere maatschappij waar vrouwen meer kunnen en mogen zonder dat zij bang hoeven te zijn voor de reactie van de maatschappij. Ik vind alle vrouwen in dit boek dapper en heb genoten van de ontwikkelingen die zij doormaken.