Beklemmende spannende roman waarin niets is wat het lijkt

Boekverslaafde 21 januari 2025
Ingrid Rensen debuteerde in 2011 met haar autobiografische boek We zouden samen fietsen en sprookjes lezen. Waarna in 2013 haar eerste spannende roman De perfecte relatie verscheen. In mei 2024 verscheen haar spannende roman Ze heeft het gedaan. Ik ontving een recensie-exemplaar, lees met me mee wat er van vond...

Ze heeft het gedaan bestaat uit 70 hoofdstukken geschreven in wisselend perspectief vanuit hoofdpersonages Nina, Ella en Esme. Daarnaast kent het verhaal cursieve dagboekverhalen geschreven door Anna. En zijn er hoofdstukken in dikgedrukte tekst vanuit een onbekende persoon, van wie je je lange tijd afvraagt wie dat is? Het verhaal speelt zich af in wisselende tijdspanne, waarbij veel verspringingen in tijd worden gemaakt. En gaat van start met een aangrijpend turbulent eerste hoofdstuk dat aanzet tot verder lezen van het verhaal. Wat is er gebeurd?

Ingrid Rensen heeft een toegankelijke beschrijvende en meeslepende spannende schrijfstijl, ondanks dat deze makkelijk leest moest ik toch even wennen aan haar manier van schrijven, het verhaal bevat veel dialogen die soms de vaart een klein beetje uit het verhaal haalden. Maar eenmaal op gang wist Rensen mij toch aangenaam te verrassen.

'De toekomst hing hier in de lucht, maar niet meer voor Anna.'

In Ze heeft het gedaan maken we kennis met Nina, Esme en Ella.

'Je moet zelf het heft in handen nemen voordat de duisternis je zal verstikken.'

Het leven van de zussen Esme en Nina wordt ruw verstoord wanneer blijkt dat de jonge Anna totaal onverwacht zelfmoord heeft gepleegd. Anna is de dochter van Esme en Barry en het nichtje van Nina en mocht slechts negentien jaar oud worden. Esme lijdt aan de slopende ziekte MS, hierdoor gaat haar gezondheid steeds verder achteruit, waardoor ze rolstoel gebonden is en afhankelijk van de zorg van haar man. Om de ouders van Anna een beetje te ontlasten nam Nina de zorg voor haar nichtje vanaf haar vijfde levensjaar voor een deel op zich, waardoor ze een groot deel van haar jeugd bij haar doorbracht en ze zich als een tweede moeder over haar ontfermde en ze meer als haar eigen kind voelde dan als haar nichtje.

'De grijze lucht leek een dikke deken die al het licht tegenhield, die alle mooie dingen weghield en ze had het gevoel dat de zon er nooit meer doorheen zou komen. Nooit meer.'

Nina kan de tragische dood van haar nichtje niet geloven, haar lieve zachtaardige Anna, haar oogappel die haar zoveel vreugde bracht, is er niet meer. Na haar inzinking vorig jaar, een donkere periode met veel psychische problemen, leek het juist weer beter met haar te gaan. De oude Anna leek terug en ze was weer vrolijk en blij, ze was verliefd en wilde medicijnen gaan studeren om haar moeder beter te kunnen maken, zover heeft het helaas niet mogen komen. Niets wees erop dat ze het leven niet meer aan kon en haar dood komt hard aan. Nina is in duizenden stukjes gebroken. Sorry is alles wat rest.

Wanneer Nina het dagboek van Anna vindt met daarin haar diepste gevoelens en hersenspinsels, die ze enkel aan het papier durfde toe te vertrouwen, weet ze niet zo goed wat te doen? Anna’s dagboek lezen is een grote inbreuk op haar integriteit maar hierin kan wel het antwoord op het vraagstuk van de familie liggen, om beter te kunnen begrijpen hoe Anna tot deze vreselijke daad heeft kunnen komen? Of is de onwetendheid uit angst voor wat komen gaat een betere optie? Het schuldgevoel vreet haar op vanbinnen en Nina besluit om in het verleden van Anna te duiken en doet daarbij een schokkende ontdekking.

'Ze dacht na, maar alles leek een zwarte, donkere vlek. Alsof ze in een kast iets zocht waar ze niet bij kon. Laadjes die te ver van haar af stonden en waar de antwoorden in verborgen zaten.'

Het vliegt haar naar de keel, de nieuwe onthullende informatie is te groot om alleen te dragen. Er komen steeds meer vragen bij in plaats van de zo gehoopte antwoorden. Ze wordt een stinkend moeras ingezogen en komt voor een verschrikkelijk dilemma te staan, waarin de vraag rijst; was het wel echt zelfmoord? Of was alles een leugen?

'Jij alleen begrijpt mij echt.'

Ze heeft het gedaan is mijn eerste kennismaking met het werk van Ingrid Rensen. Een spannend verhaal waarin niets is wat het lijkt en waarbij Ingrid niet schuwt om heftige onderwerpen centraal te laten staan, waardoor het best een heftig verhaal is geworden. Rouwverwerking en verdriet, wanneer een jong meisje dat nog volop in het leven stond plotseling zelfmoord pleegt. De bijbehorende verbijstering, het ongeloof en de beklemmende deken van het gemis van Anna. De verwarring van waarom het juist nu is gebeurd? Het leek juist beter met haar te gaan. Was het een opwelling of had ze een terugval? De schuldgevoelens, hebben ze gefaald en zijn ze tekort geschoten? Waarom hebben ze het niet op tijd gezien? Waarom heeft ze het gedaan? Allen worstelen ze op hun eigen manier met hun verdriet en schuldgevoelens. En de pijnlijke herinneringen. Ingrid Rensen geeft een podium aan psychische problematiek, het nooit weten wat er in iemands hoofd omgaat, psychische ziekten die aan de buitenkant niet zichtbaar zijn voor de medemens. Depressie, paniekaanvallen, de druk van het leven, angsten, de bijbehorende eenzaamheid en breekbaarheid. Liefdesperikelen. Een familie wiens leven volledig in het teken staat van de ziekte van de moeder van het gezin, de grote impact hiervan op de overige familieleden, de sluier op hun levensvreugde.
De verhaallijnen en karakters zijn goed uitgewerkt, Rensen weet je nieuwsgierigheid goed te prikkelen, wat heeft Ella met het verhaal te maken? En wie is de rare gefrustreerde persoonlijkheid van de dik gedrukte teksten? Wat hebben de verhaallijnen met elkaar te maken? Daar moet je als lezer even geduld voor hebben, want daar kom je pas achter als alle lijntjes uiteindelijk samen komen.
Na een aangrijpende turbulente start kent het verhaal een rustige opbouw, waarin Ingrid de complexe puzzel van het verhaal steeds verder in spanning weet op te voeren. Waarbij de verdenkingen over en weer schieten en je wilt weten hoe het precies zit en hoe het afloopt? Terwijl je als lezer het gevoel bekruipt dat het nog niet is gedaan blijkt Rensen met een verpletterende plottwist naar de finale te gaan.
Al met al een fijne eerste kennismaking met het werk van Ingrid Rensen, ik ben benieuwd naar haar volgende werk.

Met Ze heeft het gedaan heeft Ingrid Rensen een beklemmende spannende roman neergezet. Een verhaal waarin niets is wat het lijkt en waarin ze niet schuwt om heftige thematiek centraal te laten staan. Waarbij ze een podium geeft aan psychische problematiek. Met goed uitgewerkte verhaallijnen en personages, waarvan je in eerste instantie geen weet hebt wat ze met elkaar van doen hebben? Een complexe puzzel met opbouwende spanning waarbij de verdenkingen over en weer schieten waarin de schrijfster toewerkt naar een verpletterende plottwist en finale.

'Ze heeft het gedaan, beklemmende spannende roman waarin niets is wat het lijkt. Een complexe puzzel met opbouwende spanning waarbij de verdenkingen over en weer schieten. Waarin de vraag rijst heeft Anna zelfmoord gepleegd of was alles een leugen?'

★★★1/2

Meer recensies van Boekverslaafde