De hel van Bangkok

Ik las 'De hel van Bangkok', het bizarre en bijna ongelofelijke verhaal van Johan van Laarhoven, opgetekend door Robbert Blokland & Tijn Elferink.

Stel je voor, je hebt je hele leven hard gewerkt en je besluit om te verhuizen naar het zonnige Thailand, om de rest van je leven te genieten samen met je Thaise vrouw en kinderen. En dan staat plotseling de politie voor je deur en licht je van je bed en word je, onterecht, voor vijf jaar achter de Thaise tralies gezet. Dit overkwam Johan van Laarhoven.

In huize Koukleum lezen wij altijd graag waargebeurde verhalen en daar past dit verhaal uitstekend bij. Ook al hoop ik dat ik nooit vast kom te zitten in een (buitenlandse) gevangenis, het lezen erover blijft bijzonder. Zo ook het verhaal van Van Laarhoven.

De auteurs Robert Blokland & Tijn Elferink nemen je mee naar de beginjaren van deze ex-coffeeshophouder. Johan van Laarhoven is de oprichter van The Grass Compagny. Hij heeft altijd zijn geld op een eerlijke manier verdient. Ook heeft hij altijd netjes belasting betaald en hield hij nauw contact met de overheid. Hij werd als rolmodel gezien en de overheid kwam vaak met buitenlands bezoek een kijkje nemen in een van de coffeeshops van Johan. Een aantal jaar geleden heeft hij zijn shops verkocht en is hij verhuisd naar het warme Thailand. Hij leeft een onbezorgd leven in de zon. Totdat hij, in 2014, wordt opgepakt en in een van de beruchtste gevangenissen van Thailand wordt gegooid. Al snel wordt duidelijk dat, een aantal overactieve mensen binnen het Openbaar Ministerie in Nederland, de Thaise overheid hebben getipt dat Johan van Laarhoven geld wit zou wassen. Wat Johan nog niet weet, is dat het leven in de hel dan pas gaat beginnen.

Het is bizar wat Johan, en ook zijn vriendin Tukta, mee hebben moeten maken. Deze opsluiting gun je je ergste vijand nog niet.
In het verhaal wordt gedetailleerd verteld wat Johan in gevangenschap mee heeft moeten maken. Dit is in ieder geval niet mals. Het is een enorm pakkend verhaal. De details zijn soms zo levendig beschreven dat dit boek niks is voor lezers met een zwakke maag. Kun je hier tegen? En lees je graag waargebeurde verhalen? Dan is dit echt een boek voor jou.

Dit boek ontvingen wij van Lev. Uitgevers. Dit beïnvloedt onze mening niet.

Meer recensies van Bryan van De Koukleumpjes