Betoverend verhaal met diepere lagen
Dit boek is zoveel meer dan de titel doet geloven. Voor mij gaat het over het leven en de mensheid, die worden belicht vanuit een empathisch en rationeel perspectief. Positief en negatief. Goed en kwaad. Maar met een rode lijn: de waarde van boeken.
De 13-jarige Nanami brengt het grootste deel van haar vrije tijd door in een verlaten bibliotheek. Op een dag merkt ze dat haar favoriete boeken geleidelijk uit de schappen verdwijnen. Ze waarschuwt het bibliotheekpersoneel, maar niemand neemt haar serieus. Dan ziet ze tussen de boekenplanken een verdachte man in een grijs pak. Als een praatgrage kat haar te hulp schiet, gaan ze samen op avontuur..
In eerste instantie is dit een betoverend verhaal. Alleen tussen de regels door wordt zoveel meer gezegd. Het is soms bijna poëtisch en een beetje filosofisch. Persoonlijk houd ik daar wel van.
“Zelfs woede, sentiment en verdriet worden uiteindelijk allemaal weggespoeld door de golven van vergetelheid.”
Dit boek heeft diepere lagen. Ik moest soms een beetje graven om de onderwerpen eigen te maken en/of op mezelf te betrekken. Zo komen onderwerpen als tijd, leven, natuur en hebzucht aan bod. Deze lagen had ik zelf niet verwacht, omdat het verhaal leest al een (verwarmend) sprookje. Dit maakt het boek voor mij bijzonder.
Iedere lezer zal iets anders uit dit boek halen. Ik haalde er zo nu en dan ‘een dikke knuffel’ uit.