Een ode aan de vrouw!
De vrouwenkring van mevrouw Tan is een wijs en rijk verhaal. Het is bijzonder hoe fictie en non-fictieve elementen samen komen in dit verhaal over China in de 15e eeuw.
Van jongs af aan leert Yunxian samen met Meiling over vrouwenkwalen. Ze raken bevriend en vinden elkaar in hun gezamenlijke doel om vrouwen uit alle lagen van de bevolking te genezen. Maar wanneer Yunxian wordt uitgehuwelijkt, mag ze haar vak niet meer uitoefenen. Haar verlangen om te genezen is sterk. Met de hulp van Meiling zal Yunxian een onuitwisbare indruk achterlaten op de levens van vele vrouwen tijdens de Ming-dynastie.
Het duurde even voor ik in het verhaal kwam, maar toen ik eenmaal de smaak te pakken had was ik benieuwd waar dit verhaal me zou brengen. Het bracht me in allerlei stadia van het leven van de vrouw: de melkjaren, de haarspeldjaren, de rijst- en zoutjaren en de jaren van rustig stil zitten. In deze stadia staat Yunxian steeds voor nieuwe uitdagingen. Ze kan dan wel tot de elite behoren, desondanks speelt het grootste gedeelte van haar leven zich binnenskamers af en is zij ‘verplicht’ tot één ding: het baren van een zoon.
Het verhaal bevat tal van onderwerpen en dat maakt het voor mij rijk. Ik blijf het bijzonder om te lezen over ingebonden voeten, concubines, rangen en de jaloezie binnen huishoudens. Het laat me ook inzien dat bepaalde onderwerpen in elk vrouwenleven aan bod komen, wanneer je ook leeft. In essentie zijn we hetzelfde.
De wijsheid van het boek zit voor mij in de geneeskunde en de kijk op het leven. Je leert als lezer meer over de energieën yin en yang, zodat de Qi kan stromen. Maar ook hoe emoties een uitwerking hebben op het lichaam. Het maakt niet uit hoe hoog jouw rang is, je blijft een mens, je blijft een vrouw. En de dood is een ziekte die niemand kan genezen.
See heeft fictieve en non-fictie op een unieke wijze samengebracht in dit boek. Ik kan niet wachten om meer van haar boeken lezen.
“Ware vriendschap is een contract tussen twee harten. Met verenigde harten kunnen vrouwen samen lachen en huilen, leven en sterven.”