Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Must-read verhalenbundel voor iedereen die met jongeren werkt

Eline van der Boog 12 januari 2021 Hebban Recensent
De puberteit is voor de meeste mensen een lastige periode. Wanneer je lichamelijk en geestelijk veel veranderingen doormaakt, is het hebben van een veilige en stabiele thuisbasis onmisbaar. Sinds de coronacrisis komt de oproep om vermoedens rond onveilige thuissituaties op tijd te signaleren weer veel in het nieuws. We zijn immers gedwongen om thuis te blijven en dat kan de nodige spanningen opleveren. Dit is helemaal het geval als het thuis al niet optimaal ging. Ook vóór corona groeiden helaas veel kinderen op in probleemgezinnen. In De juf die geen juf is vertelt Katrín Gudmundsson (1972) over de problemen van enkele jongeren die zij in haar carrière heeft begeleid.

Bijna dertig jaar lang werkte Gudmundsson in het onderwijs en de jeugdzorg. Op verschillende scholen kreeg ze al snel de bijnaam ‘de juf die geen juf is’. Bij haar hoefden de jongeren niet bang te zijn voor strafwerk, maar leerden ze te praten over hun problemen. De juf die geen juf is bestaat uit 28 korte verhalen waarin Gudmundsson verschillende jongeren aan bod laat komen. De problemen waar de pubers mee worstelen lopen uiteen van het hacken van het onderwijssysteem van de school, loverboys, chronische ziekte, homoseksualiteit, ongewenste zwangerschap, eenzaamheid, verslaving en nog veel meer.

Om de anonimiteit van de leerlingen te waarborgen, heeft Gudmundsson de namen in haar boek veranderd en kan zij soms bepaalde details niet prijsgeven. Dit neemt niet weg dat de verhalen alsnog erg aangrijpend zijn. Het boek bestaat uit oude en nieuwe verhalen. Enkele verhalen publiceerde Gudmundsson eerder op Blogzinnig – een blog voor vrouwelijke ondernemers – en gingen na publicatie al snel viraal. Zo is het bekendste verhaal uit de verhalenbundel wellicht de leraren-risicolijst. Na de online publicatie ving dit verhaal de aandacht van jeugdhulpverleners, docenten, ouders, opvoedkundigen en Omdenken. Online werd Gudmundsson geprezen om haar onbevooroordeelde kijk op het gedrag van de jongeren, de empathische schrijfstijl en de krachtige verwoording van de veelal ontroerende situaties. Al deze punten zijn ook van begin tot eind in De juf die geen juf is aanwezig.

Naast Gudmundssons duidelijk voelbare betrokkenheid bij de verschillende jongeren, is de verhalenbundel toegankelijk en vlot geschreven. Gudmundsson benadrukt dat achter ieder ongewenst gedrag een pijnlijk verhaal, of in ieder geval een lastige worsteling, schuil kan gaan. Ze stipt daarnaast aan dat het onderwijssysteem niet per sé bij iedere leerling hoeft te passen. Hier komt de kracht van Gudmundsson om de hoek kijken: proberen regels een beetje te buigen zodat de jongere vooruit kan. De focus verschuift hier naar de begeleider die achter de schermen met veel regels, emoties en weerstand te maken kan krijgen. Aan het eind van haar boek geeft Gudmundsson praktische tips om verbinding te maken met een jongere, maar eigenlijk met mensen in het algemeen. De juf die geen juf is is een must-read voor iedereen die met mensen – in het bijzonder jongeren – werkt, zich graag verdiept in het menselijk gedrag of voor wie meer wil lezen over wat er bij jonge mensen onder de oppervlakte kan spelen.

*In ruil voor een eerlijke recensie heb ik een recensie-exemplaar ontvangen van de uitgeverij. Mijn recensie van "De juf die geen juf is" is ook te lezen op elineschrijfthier.nl.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Eline van der Boog

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur