Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Stillevens mengen ‘wat als’-vragen met (ingebeelde) realiteit

Eline van der Boog 09 december 2024 Hebban Recensent
Aarzeling om een affaire te verbreken, ongemak na een kerstdiner, een moment van spijt. Het zijn zomaar enkele situaties waar het in verhalenbundel Het net, de duif en de dood van Chaja Polak om draait. De personages worden met zorg rondom de innerlijke strijd geplaatst. De verhalende regels werpen er een licht op, voorzien ze van de juiste kleurschakeringen ('helder geprint in het winterlicht van toen') zodat de levensechte composities op het eerste gezicht net zo onbeweeglijk lijken als het stilleven op het omslag. Maar dan volgt een ontmoeting (‘ze zoenen elkaar niet’) en komt er voorzichtig een dialoog op gang: ‘“Ben je er al lang?” “Nee”, liegt ze, “ik ben er net.”’ Niko en zijn naamloze minnares weten in ‘Wachtlokaal’ allebei dat ze elkaar in dit ‘naargeestig, hoekig en donker gebouw’ niet kunnen vertellen wat er nu werkelijk in hen omgaat. Halfslachtig draaien ze om elkaar heen. Stelliger is het personage in ‘Kerstgeschenk’ dat uit frustratie, omdat ze door haar schoonmoeder niet wordt geaccepteerd, overgaat tot een bizarre actie met komische gevolgen: ‘Mijn vraag heeft alle deuren geopend.’ De gevoelswerelden van de personages, ingekaderd in het ogenblik, bevatten een oneindige diepte om in te graven. En dat is dan ook wat er in deze verhalenbundel gebeurt.

Polak is schrijfster en beeldend kunstenaar. Ze debuteerde in 1989 met Zomaar een vrijdag. Haar gepubliceerde werk bestaat inmiddels uit verhalenbundels, poëzie, romans en essays. De werken werden meermaals genomineerd voor de Libris Literatuurprijs en geprezen om hun heldere, fijnzinnige en beeldende schrijfstijl. Door het oorlogs- en verzetsverleden van haar ouders (vader stierf in Dachau, moeder overleefde de kampen net en zelf zat Polak als kind ondergedoken in Nederland) is oorlog een terugkerend thema in haar schrijfwerk. Haar meest recente essay Brief in de nacht: gedachten over Israël en Gaza is een pleidooi voor wederzijdse tolerantie, empathie en begrip. In Het net, de duif en de dood sijpelt de Tweede Wereldoorlog op subtiele wijze de verhalen in. Een liefde die niet eerder tot bloei heeft kunnen komen, bomen die tijdens de hongerwinter als brandhout dienden waardoor afgezaagde stronken het landschap sieren, het voelbare verlies van tante Annie ('zo mooi en lief') en een dochter die oorlogsherinneringen bij haar moeder oprakelt.

Hoewel de elf verhalen door de toon en stijl niet veel van elkaar lijken te verschillen – alsof er in de zorgvuldige opstelling van de stillevens telkens minuscule veranderingen zijn aangebracht – en de terugkerende, (overwegend) vrouwelijke personages met overeenkomstige gevoelens worstelen, behandelen ze uiteenlopende thema’s binnen relaties, familiebanden en het gezinsleven. Of het nu gaat over ontrouw, spijt, schuldgevoel, rouw, angst, liefde of verlies, Polak zoekt steeds weer naar het punt waarop een situatie kantelt en onhoudbaar wordt: de angst ‘om de confrontatie thuis (…) bang dat er iets is uitgelekt’, ‘het klapwieken (…) terwijl de duif allang is weggehaald’ en het besef ‘dat ze (…) weggaan bij hem (…) nooit meer zó dicht zal naderen.’ De auteur blijft dicht op de huid wanneer ‘wat als’-vragen zich mengen met herinneringen en de (ingebeelde) realiteit. Het net, de duif en de dood biedt intieme snapshots van het dagelijks bestaan van de personages en de vanzelfsprekende eenzaamheid die daar als een deken overheen ligt, maar waaronder diepgewortelde verlangens onafgebroken sluimeren.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Eline van der Boog

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur