Een eye-opener
Dit is deel 2 met Lara in de hoofdrol. We zijn een paar jaar verder na haar avonturen in “Beproevingen”. Ze wordt gevraagd om af te reizen naar het Amazonegebied om onderzoek te doen naar het project van een stichting. Ze gaat op pad met Lucas namens de stichting en Tiago een plaatselijke gids.
Lara deed de belofte aan het thuisfront om zich puur te richten op het gevraagde onderzoek. Maar kan ze zich aan deze belofte houden als ze er toch terecht komt in een netelige situatie? Maar wie veroorzaakt dit? Is de lokale bevolking? Of zijn het andere partijen die niet blij zijn met haar?
Net als “Beproevingen” is “Ontworteling” spannend vanaf de eerste pagina. Het lijkt wel of Lara het onheil aantrekt, en dat maakt het juist zo spannend. Ook in dit verhaal nam Janine me als lezer mee in een wereld die nieuw voor mij is: de ontbossing en sojateelt in het Amazonegebied en de impact hiervan op de inheemse bevolking. Het is ook niet vreemd dat deze bevolking niet zit te wachten op weer een buitenstaander. Dit brengt voor iemand die goed wil doen lastige situaties, gevaren en uitdagingen met zich mee. Zoals Lara ook weer ondervindt. Naast dit is er in dit boek ook oog voor als het moois dat "de longen van de aarde" te bieden hebben.
De schrijfstijl is ook in dit boek vlot en spannend, waardoor het boek gewoon uit moest. Dit kwam ook weer door de spannende cliffhangers en plotwendingen. De personages zijn realistisch en goed uitgewerkt. "Ontworteling" is een aanrader voor iedereen die houdt van thrillers rondom een niet-alledaags thema.