De rest van de dag
Kazuo Ishiguro woont sinds zijn vijfde in Engeland. Zijn boeken zijn in meer dan veertig talen vertaald. ‘De rest van de dag’ is in de stijl van een negentiende-eeuwse Engelse roman geschreven. Dit verhaal heeft in 2017 de Nobelprijs voor de Literatuur gewonnen.
Het verhaal speelt zich af tijdens een zesdaagse reis en speelt zich af tijdens de jaren dertig en veertig. De hoofdpersoon Mr. Stevens blikt terug op bepaalde momenten uit zijn carrière. Zoals hij het zelf noemt: ‘meeslepen door herinneringen’.
Mr. Stevens gaat op reis om juffrouw Kenton te bezoeken. Alle verhalen die verteld worden zijn gerelateerd aan zijn werkzaamheden als butler. Stevens praat tegen de lezer, hij verteld over zijn leven, zijn ervaringen, zijn eigen werk en wat butler zijn inhoud. Zijn vader deed hetzelfde werk, ook hierover wordt gesproken.
Het verhaal is geschreven vanuit het ik-perspectief, vanuit Mr. Stevens. De schrijfstijl komt zakelijk over door het taalgebruik, hierdoor verloopt het lezen soms traag. Toch past het taalgebruik bij de tijd waarin het verhaal zich af speelt en de functie van Mr. Stevens. Buiten het verhaal van Mr. Stevens komt ook de Britse geschiedenis aan bod. Het is een interessant verhaal om te lezen. Een mooi boek in de categorie literatuur, die je nieuwsgierig houdt tot het einde. Want welke kant het verhaal op gaat, blijft voor langere tijd een raadsel.
3,5★
3,5★