Een bijzonder leerzaam en prachtig leesavontuur
Ik kwam het boek van Josje Weusten tegen op Insta en was direct gegrepen. Het zette me bovendien aan om sinds tientallen jaren weer eens een Engels boek te willen lezen.
Het begint met een grap, een deep fake video online plaatsen. Martin en Zac kunnen dan niet bevroeden wat het teweeg brengt. Relatie en vriendschap crisis en de getroffen persoon video wordt verbannen.
Josje zoomt in op deze gebeurtenis en de consequenties voor de twee jonge mannen. Tegelijkertijd kom je in het tweede deel van het boek terecht in een wereld waarin de Europese Unie is verdwenen. En waarin AI ervoor gezorgd heeft dat er een nieuwe wereld is ontstaan, een wereld waarin AI en fictie verboden is. Er is geen ruimte meer voor artistieke vrijheden. Mensen mogen weinig of niets meer en alles wordt gecontroleerd door de overheid. En de grote klimaat crisis zorgt voor schaarste van veel wat nu (nog) gewoon is.
Josje weet me in het boek zeer te boeien en het ze regelmatig aan het denken. Wat zou ik doen? Hoe zou ik als persoon zijn? De fijne schrijfstijl zorgt ervoor dat ik het boek in enkele dagen verslindt.
En hoe leuk en bijzonder is het dat ik het boek kan herleven door de “boekenclub vragen” die Josje achterin het boek heeft opgenomen. Net als een lijst van muziek, films en boeken die in het boek voorkomen.
Een waar cadeau om te lezen. Dank voor het bijzonder leerzame en prachtige leesavontuur Josje en voor het recensie exemplaar.