Timmer spijkert exquis levensverhaal in mekaar
In maart 2016 kiest het DWDD-panel zijn novelle De val van mijn moeder als boek van de maand. Sindsdien blijft het lange tijd stil rond de Nederlandse schrijver Ernst Timmer (1954). Dit keer levert hij met Magma, zijn nieuwste schepping, een volwaardige en volumineuze roman af.
De voormalige Nederlandse premier en staalmagnaat Rien van Bers is het glunderende feestvarken. Zijn vrouw en kinderen willen voor zijn tachtigste verjaardag een origineel geschenk bedenken. Dit wordt een biografie, die hij weldra op een presenteerblad krijgt aangeboden. Of is hij het toekomstige slachtoffer? Biografenstel Oda en Lodewijk Wolff –broer en zus – verblijft op het landgoed van de familie Van Bers. Het duo graaft diep in het verleden van de oude man. De twee gaan zelfs op zoek naar verborgen feiten en onprettige dingen. Wat is de onderlinge link tussen Jelina Mutu - een Macedonische vondelinge - en Van Bers? Wie is Magma?
‘De een stapt vol ambitie in de draaikolk en valt er onmiddellijk weer uit, de ander komt zomaar even kijken en wordt voor jaren de machtigste man van het land… en ja, Rien van Bers behoort tot die laatste categorie.’
De protagonisten van Magma zijn Oda en Lodewijk terwijl ze het leven van Rien van Bers schetsen. Ze halen eveneens een stuk geschiedenis boven. De oud-premier wil met name dit gedeelte van vroeger veilig opgeborgen houden; in het duister. Die dekselse biografie is misschien een nagel aan zijn doodskist. Ook beschermen de biografen zichzelf niet; ze geven aanmerkelijk veel prijs over hun eigen achtergrond en persoonlijkheid. Trouwens, waarom is Oda ooit in een rolstoel beland? De schrijver vermengt zijn personages van allerhande pluimage tot een min of meer coherent geheel. Dit alles zet hij neer in een attractieve taal.
‘Hij is moe van het fietsen en moe van het feesten. Hij weet niet of hij blij moet zijn met de biografie. Eerst nog maar eens tachtig zien te worden. En dan… de rest van je leven prijkt er een foliant in je prijzenkast.’
Opmerkelijk aan de opbouw is de eerder lange proloog, gevolgd door meer dan vijftig korte kapittels en een niet uitgesproken toespraak als epiloog. Hoofdstuktitels zoals ‘Edith Piaf’, ‘Michelangelo’, ‘Barack Obama’, ‘Roger De Vlaeminck’, ‘Carmiggelt’ en ‘Fernandel’ springen in het oog. Maar komen deze bijzondere heerschappen telkens aan bod in de betreffende tekst?
De auteur verwijst soms – wel of niet expliciet - naar de Edda, een collectie literaire en mythologische werken uit het middeleeuwse IJsland. Het boek bevat een opeenhoping van verhalen, waarin Ernst Timmer scherpstelt op het tijdsbeeld. Een brok humor en ironie gaat hij zeker niet uit de weg; zo blijft het geheel lekker luchtig.
In Magma spijkert Timmer een exquis levensverhaal in mekaar.
Reageer op deze recensie