Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Verplicht handboek voor schoolbestuurders

Het zijn de speelse dialogen, realistische voorvallen en herkenbare clichés in het mbo-onderwijs die de roman De rendementsdenker van Lucas Zandberg zo levendig maken. De Groningse auteur (1977), die enkele historische romans op zijn naam heeft staan, kiest in deze roman voor een geheel andere schrijfstijl. 

Twee protagonisten, Robert Witteveen en Margot Steenstra, manoeuvreren afwisselend van elkaar door de gangen van het Leyderschans, een moloch van een onderwijsinstelling in het noorden van het land. Het is de keiharde realiteit die Zandberg in deze roman optekent waarbij schimmige potentaten niet alleen zichtbare wanprestaties leveren, maar vooral volledig de macht over het stuur zijn kwijtgeraakt. Het is Robert, een opportunistische docent Engels, die regelrecht van de lerarenopleiding in aanraking komt met de cultuur van het ROC waarbij de gemiddelde collega is ingedommeld. 

Robert hoopt, als kersverse docent met aardige grensverleggende vernieuwingen, zijn collega’s te enthousiasmeren. Hij struikelt direct over de gevestigde orde als zijn ideeën worden aangehoord. De ingekakte collega’s zijn net repeterende wekkers, verschalken zich achter het eeuwigdurende beleid van school: ‘Het gaat toch goed zo, maak je niet druk’, zo luidt het adagium continu tussen de regels door.  

Voor Margot, die als nieuwbakken sectormanager zonder onderwijservaring haar intrede doet, is Leyderschans eveneens een bastion met muren van zwaarbewapend beton. Zij gaat op haar eigen manier vernieuwen en komt met het plan een gespecialiseerd onderwijsbureau in te huren waarbij docenten meer de rol als examinator krijgen aangemeten. 

Dat haar ondeskundigheid zegeviert, lijkt de docenten op het ROC weinig te interesseren. Die desinteresse resulteert in strubbelingen binnen het traditionele schoolsysteem. Edoch, ook daarover lijkt niemand slapeloze nachten te hebben. 

Naast de organisatorische discrepanties, is er wat betreft het ’geld over de balk smijten’ ook veel mis. 

Zandberg steekt de draak met herkenbare grote schoolimperiums. Want, ook al is het voor buitenstaanders in De rendementsdenkers niet direct herleidbaar, Leyderschans is een ROC dat je kunt vergelijken met het Leidse ROC Lammenschans in Leiden dat enkele jaren geleden in opspraak kwam vanwege mismanagement. 

De mbo-school kwam in een negatief daglicht te staan vanwege de bouw van twee nieuwe onderwijsgebouwen. De complexen moesten onderdak bieden aan meer dan twintig opleidingen. De ambities van de ROC-bestuurders waren echter te groot en hun besluiten te naïef en kortzichtig. Gevolg: grote financiële chaos.

Zelfs de fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) deed een inval om na te gaan of er niet gerommeld werd met de belastingaangiften. Ook doet het bestuur van Leyderschans denken aan de schoolbazen van scholenkoepel Amarantis in de Randstad - een onderwijsmoloch van voortgezet en mbo-onderwijs - die als zonnekoningen leefden en aan hun eigen mismanagement ten onder gingen. 

Ook de bestuurders van Leyderschans hebben plannen, vooral bouwplannen. Als de docenten een rondleiding krijgen op het nieuwe ‘slagschip’, blijkt dat het College van Bestuur blijkbaar meer oog heeft voor het imposante gebouw (dat voor ingevoerde docenten en onderwijsdeskundigen wederom opvallend genoeg veel gelijkenis heeft met de kolos van DUO, de Dienst Uitvoering Onderwijs in Groningen), dat in de wandelgangen ook wel het cruiseschip wordt genoemd. 

De roman van Zandberg hoort als verplichte literatuur in iedere bureaulade van schoolbestuurders te liggen. De Rendementsdenker geeft bovenal een humoristische, wederom zeer herkenbare blik in de hoofden van uitgerangeerde docenten die als stereotiepe wezens iedere dag, vaak zonder passie, hun programma afdraaien en niet geëngageerd zijn. Een goed voorbeeld is het mailtje van een collega van Robert die hem vraagt om hem voor een studiedag vlak voor de kerstvakantie te excuseren omdat zijn Perzische kat Mona ziek is. Als PS voegt hij toe: ‘Voor de aardigheid als bijlage een foto van Mona’. De foto van de kat ontbreekt, wel voegt hij een vliegticket naar New York toe (…). Die soms cynische, humoristische kwinkslagen maken het boek compleet.        

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Harrie Nijen Twilhaar

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur