Dit boek hoort in elke kinderboekenkast te staan!
Ik leerde Kikker & Pad en auteur Arnold Lobel kennen toen ik aan de PABO studeerde, eerder was ik ze nog nooit tegengekomen. Mijn docent Nederlands was net al ik weg van verhalen en boeken en leerde ons om ze in te zetten in het onderwijs, ik wist toen nog niet dat dat op zoveel manieren kon. Er ging een wereld voor mij open en ik had nog nooit iemand zo gepassioneerd over kinderboeken horen praten. Jullie raden vast wat mijn favoriete vak was? Ik heb vele prenten-, kinder-, en jeugdboeken leren kennen in die tijd. Maar de verhalen van Kikker & Pad hebben een extra speciaal plekje in mijn hart. Uitgeverij Ploegsma heeft nu een prachtige luxe editie uitgegeven, met linnen rug en leeslintje, waarin alle verhalen gebundeld zijn. Het is een prachtig boek dat naar mijn mening in elke kinderboekenkast in Nederland en België hoort te staan, even als elke (school)bibliotheek. Het is tijdloos en kan generatie op generatie doorgegeven worden, een echte klassieker.
Het mooie aan deze verhalen is dat het over alledaagse dingen gaat, die iedereen (jong en oud) zullen herkennen uit hun eigen ervaringen en belevingswereld. In elk verhaaltje is de bijzondere en mooie vriendschap tussen Kikker & Pad voelbaar, ze zijn er oprecht voor elkaar en proberen elkaars leven een stukje mooier te maken. Het zijn korte verhalen, los van elkaar te lezen. Elk verhaaltje heeft op een subtiele manier een kleine wijsheid of filosofische gedachte erin verweven zitten. Het zijn verhaaltjes die je laten nadenken, ook al zijn het maar kleine onderwerpen. Je kunt de verhalen voorlezen aan kinderen en er vervolgens heel mooi met ze erover in gesprek gaan. Het zijn allemaal gevarieerde verhaaltjes over uiteenlopende onderwerpen, denk aan koekjes, de tuin, zwemmen, Kerstavond en het vertellen van een griezelverhaal aan elkaar.
De tekst is in een vrij groot lettertype en heel ruim opgezet op de pagina’s. Daarnaast zijn het korte en bondige zinnen, zonder overbodige details. Wat er staat, dat staat er, in duidelijke en eenvoudige taal. Het zijn verhaaltjes vol met droge humor. Je kunt ze zelf lezen of voorlezen. Het zijn vier boeken die samen gebundeld zijn en daarnaast kun je helemaal achterin ook lezen hoe Kikker & Pad ontstaan zijn, dit is extra leuk voor de liefhebbers van de verhalen van Arnold Lobel. Door het gehele boek heen staan grote en kleine illustraties ook allemaal gemaakt voor Arnold Lobel. Het zijn best een beetje ouderwetse illustraties, maar het pas echt perfect bij de sfeer van de verhaaltjes, het voelt nostalgisch en hartverwarmend.
Deze prachtige luxe bundel “Alle verhalen van Kikker & Pad” is natuurlijk een geweldig kraam- of verjaardagscadeautje voor jonge kinderen en hun ouders. Het bezorgd ze gegarandeerd jaren leesplezier! AANRADER dus!