Bijzonder bizar, beschrijft dit verhaal het beste!
“Een onmogelijk leven” is een bijzonder en tegelijkertijd bizar verhaal, geschreven door Matt Haig. Op de voorkant van deze mooie hardcover staat dat het een roman is, maar het neigt toch ook wel heel erg naar het genre sci-fi. De gepensioneerde Wiskunde docente Grace ontvangt een brief van een oud-leerling. Maurice is zijn weg in het leven een beetje kwijt en daarom besluit Grace hem terug te schrijven. Ze vertelt daarin een nogal vreemd en merkwaardig verhaal over dingen die de laatste tijd zijn voorgevallen in haar leven.
Grace is een oudere vrouw (70+), ze is haar man verloren en heel wat jaren geleden haar zoon, die net geen 11 jaar is geworden. Ze wordt verscheurd door verdriet, schuldgevoel en spijt. Ze is eenzaam en de wanhoop nabij, tot ze op een dag een huis op Ibiza erft. Ze heeft niks te verliezen en besluit dus te gaan. Vanaf het moment dat ze aankomt op het eiland gebeuren er bizarre en zelfs magische dingen. Als wiskunde docent is ze praktisch en gelooft ze in berekening, zaken die uitgelegd kunnen worden. Alleen hetgeen dat hier speelt is niet uit te leggen aan de hand van feiten en wetenschap en stapje voor stapje ontdekt ook Grace dit.
Zelf vond ik het juist erg leuk dat een personages als Grace in een verhaal zoals deze de hoofdrol speelt. Ze past eigenlijk compleet niet in deze setting, ze is sceptisch, maar soms zijn dingen nu eenmaal niet te verklaren. Het is echt een bizar verhaal, het ging steeds maar weer een stapje verder. De ene lezer zal zeggen ongeloofwaardig, de andere kan er misschien van genieten en het zien als een fantasierijke en bovennatuurlijke beleving.
De schrijfstijl van Matt Haig is filosofisch, intrigerend, bijzonder, bovennatuurlijk en ook zeker wel een tikkeltje vreemd. Ondanks alle bizarre gebeurtenissen leest het verhaal wel vlot en vermakelijk weg. Het staat vol met de meest mooie quotes, die je ook zeker aan het nadenken zetten. Het gaf mij ook een soort pay-it-forward vibe. Het doorgeven van iets dat voor jou een positieve verandering heeft gebracht in het leven, maar wat je nu doorgeeft, omdat een ander het op dat moment veel harder nodig heeft. Al met al is het zeker een bijzonder leeservaring geweest, ook al was de logica voor mij compleet kwijt. De onderliggende boodschappen maken het de moeite waard, al zal dit zeker niet iedereens cup of tea zijn.