Verfrissend en verrassend

Het Boekenbijtje 30 januari 2025
Vandaag mag ik de blogtour van Niet volgens plan afsluiten. Dit e-book only verhaal is het eerste deel van een nieuwe feelgoodserie. Voor mij is het het eerste boek dat ik van Yvonne van de Nieuwenhuizen las.

Het verhaal speelt zich af in Bloemendaal. Mira gaat trouwen en nodigt haar jeugdvrienden uit voor haar vrijgezellenfeest. In haar jeugd heeft ze samen met Mira, Puck en Neil een pact gesloten. Wanneer ze later niet hun droomcarrière hebben, zouden ze elkaar helpen het alsnog voor elkaar te krijgen. Ook al moeten ze van leven ruilen. Hun vriendschap verwatert. Twintig jaar later is Puck een journaliste die moeite heeft om de eindjes aan elkaar te knopen. Neil wilde psycholoog worden, maar zijn werk is het in elkaar zetten van quizzen en deze op humoristische wijze te hosten. Ze besluiten het pact een kans te geven. Puck krijgt hierdoor een geweldige kans om haar journalistieke carrière een boost te geven, maar dan moet ze wel terug naar Bloemendaal.

Dit verhaal is geschreven vanuit twee perspectieven. Aan de ene kant Puck en aan de andere kant Neil. Deze twee personages komen dan ook het meeste naar voren, maar juist de geheimzinnigheid die om Winnie en Mira hangt, maakt het dat ik ook zeker de andere delen wil lezen.

Dit boek had ik veel sneller uit dan gedacht, want wat heeft Yvonne een fijne schrijfstijl. Simpel woordgebruik, maar wel vol leven. Ook het verhaal zit goed in elkaar. Het is verfrissend en verrassend. Ik heb ook regelmatig een beetje zitten gniffelen om de komische scenes. Hoewel een ding wel iets voorspelbaar was, zit het verhaal vol twist en onverwachte gebeurtenissen.

Niet volgens plan is een grappige en herkenbaar verhaal over vriendschappen en het niet behalen van toekomstplannen. Met het tikkeltje magie wat Yvonne door haar schrijfstijl er aan toevoegt is dit een echt ebook die iedereen wel uit een (lees)dip kan halen.

Meer recensies van Het Boekenbijtje