Thriller met een boodschap

Het Boekenbijtje 05 januari 2025
Ik mocht meedoen met de Ecothriller Reader Train. Ontworteling is het eerste boek van Janine Keijser die ik las, maar ook de eerste Ecothriller.

In Ontworteling volgen we Lara, journalist en iemand die zich inzet om de wereld mooier te maken. Ze krijgt de opdracht om in de Amazone uit te zoeken, wat daar allemaal aan de hand is. Samen met haar collega en een gids, probeert ze de inheemse stam te helpen de illegale boomkap te stoppen. De stam lijkt er echter niet happig op haar hulp.

Ondanks dat Ontworteling het derde deel is over Lara, is dit boek prima te lezen als stand-alone.

Ontworteling is een indrukwekkende thriller op verschillende vlakken. Als eerste opent de milieuproblematiek die in de boek wordt besproken je ogen. Voor mij als veganist niet geheel onbekend, maar vind het allemaal wel heel heftig. De invloed wat het allemaal heeft op de natuur van de Amazone en de inheemse bevolking, gaf mij stof tot nadenken. Vooral als je de feiten die gebruikt zijn in dit verhaal, achter in het boek nog even op een rijtje ziet staan.

Ten tweede zit het verhaal goed in elkaar, waarbij waarheid en fictie elkaar goed aanvullen. Het is duidelijk dat de auteur veel onderzoek heeft gedaan naar de Amazone, de illegale boomkap en de inheemse bevolking. Informatie, spanning en vriendschappen/ romantiek worden goed met elkaar afgewisseld.

Als laatste heeft Janine een hele fijne, duidelijke en beschrijvende schrijfstijl, waardoor ik door het boek heenvloog. Ondanks dat er best wat personages in het verhaal zitten, was het voor mij wel heel duidelijk wie wie was.

Ontworteling is een bijzonder mooi boek, met veel spanning en een hele belangrijke boodschap. Een boek dat iedereen gelezen zou moeten hebben. Bedankt Janine dat ik mee mocht doen met deze train. Op na het volgende boek, want ik wil zeker meer van Janine lezen!

Meer recensies van Het Boekenbijtje