Slow burner met een sublieme opbouw!

Ooit schreef Jacob Finch Bonner een veelbelovend debuutroman The invention of wonder, maar helaas kon hij het succes van zijn eerste boek nooit meer overtreffen. Ondertussen is hij als schrijver al volledig in de vergetelheid geraakt en werkt Jacob als lesgever in het weinig prestigieuze Ripley College ten noorden van Vermont. Het leven van Jacob is nogal kleurloos tot wanneer hij kennismaakt met een zeer arrogante excentriekeling te midden van zijn toegewezen studenten: Evan Parker. Hoewel deze hautaine jongeman nogal hoog van de toren blaast, merkt Jacob al snel dat de knul weliswaar over écht schrijverstalent beschikt en een plotwending bedacht heeft dat gegarandeerd wereldwijd succes zal oogsten.

Jaren later zit het leven van Jacob nog steeds in het slop. Toevallig ontdekt hij dat Evan Parker niet lang na zijn studententijd in Ripley overleden is en dat zijn wereldbefaamde boek er nooit gekomen is. Een plan ontwikkelt zich in het hoofd van Jacob: waarom zou hij geen gebruik maken van zo'n geweldige plot? Is hij als schrijver gewoon niet 'verplicht' om dit geniale verhaal uit te brengen? Niet veel later komt 'Crib' uit. Het boek komt onmiddellijk in de hoogste regionen van de boekenlijsten terecht en zorgt voor wereldsucces voor Jacob. Alles lijkt hem ineens voor de wind te gaan: de verkoop van zijn boek verloopt grandioos, zijn uitgever heeft alle vertrouwen in hem, het publiek omarmt hem, het schrijven van nieuw werk behoort dit keer wel tot zijn mogelijkheden én Jacob vindt eindelijk de liefde bij zijn vrouw Anna. Maar dan slaat het noodlot ineens toe en krijgt hij plotseling een bericht met de boodschap 'Jij bent een dief'. Daar waar Jacob in eerste instantie zijn hoofd in het zand steekt voor deze berichten, wordt de situatie al snel dreigender en riskeert hij zijn mooie leventje en succesvolle status opnieuw te verliezen...

Toegegeven, ik moest zeker wennen aan de schrijfstijl van deze auteur, vooral in het begin van het boek struggelde ik wat met de overdadige details en overdaad van wat nutteloze informatie leek. Het is een verhaal waar je als lezer zeker niet onmiddellijk 'in' zit. Het eerste deel van het boek staat het 'weinig inspirerende' leven van Jacob centraal, de toon is dan ook eerder uitzichtloos en wat depressief maar daarna komt het verhaal pas écht goed op gang. Van zodra Jacob het eerste grimmige mailtje op zijn computer ontvangt, is de dreigende ondertoon onmiddellijk voelbaar voor de lezer en verandert de schrijfstijl en het verhaaltempo drastisch. De opbouw van dit boek is werkelijk subliem, ook al is het een echte slow burner, vond ik het meer dan de moeite waard. Het is eerder een spannende roman dan een rasechte thriller voor mij omwille van het tragere verhaaltempo. Heel interessant is ook de enorme afwisseling in de perspectieven binnen het boek: nu eens bevind je je in het verleden, dan in de toekomst, daarna breken de dreigende berichten door en tussendoor kan je als lezer ook een 'verhaal binnen een verhaal' lezen aangezien de schrijfster fragmenten van Crib in het boek verwerkt heeft. Gaandeweg kom je als lezer meer en meer te weten over het originele plot uitgedacht door Evan Parker. Ook al had ik de plot van dit boek weliswaar grotendeels zien aankomen, is de puzzel van dit boek zo fascinerend gelegd dat ik het een enorme aanrader vind.
Verwacht je niet aan enkele moorden in de eerste pagina's of een politieonderzoek aan een hels tempo, dit is eerder een boek op het lijf geschreven voor de liefhebbers van spannende slow burners.
Absoluut van genoten en erg nieuwsgierig naar 'Het vervolg'.

Meer recensies van Hilde Van Gysegem - Redheadbookaddict