Een meeslepende en hartverwarmende oorlogsroman
Ik lees heel graag oorlogsromans en "deze dagen" speelt zich af in Ierland en gaat specifiek over de Belfast Blitz. Ik had nog nooit een roman gelezen die zich tijdens de tweede wereldoorlog in Ierland afspeelde dus ik was heel nieuwsgierig!
Ik heb al veel oorlogsromans gelezen maar dit ontroerende, hartverwarmende en ongelofelijk goed geschreven boek is een van de mooiste die ik ooit las. Een echte aanrader als je van meeslepende romans houdt!
Al snel zit je helemaal in het verhaal door de vlotte en kleurrijke schrijfstijl en volgen we de familie Bell.
De hoofdpersonages zijn de zussen Emma en Audrey.
Emma werkt als vrijwilliger op de eerste hulppost en gaat als eerste met haar team de straat op om hulp te verlenen na een luchtaanval, wat een helden!
Ze wordt verliefd en dat is het begin van een geheime, intense en liefdevolle relatie. Maar in oorlogstijd is alles onzeker...
Audrey werkt op kantoor en is verloofd. Maar ze weet niet of het nou echte liefde is, of ze wel trouw aan zichzelf is of toch voor iets anders moet kiezen.
Haar liefde voor boeken deelt ze met Doreen, haar vriendin en collega. Een mooie vriendschap die haar veel zal leren over liefde en trouw aan jezelf blijven ook al wijkt dat af van wat er van je verwacht wordt.
Het eerste jaar van de oorlog is het rustig geweest in Belfast maar dan ineens gaan de sirenes af en komt er toch een serie luchtaanvallen. Het is zo gedetailleerd en beeldend geschreven dat je de angst voelt en de vliegtuigen hoort die hun bommen afwerpen. Je leeft ontzettend mee en ik heb het ongeloof bij het zien van de verwoestingen, de ontreddering, het verdriet, de paniek maar ook de grote saamhorigheid en naastenliefde gevoeld.
De verwoestende aanvallen en de nasleep ervan lieten de tranen over mijn wangen lopen.
Je ziet het voor je door de prachtige schrijfstijl en levensechte beschrijvingen en dat raakt je diep.
De details waarmee dit verhaal geschreven is zorgen ervoor dat het zich als een film voor je ogen afspeelt.
Wat heeft deze schrijfster een pareltje geschreven met dit boek, alle personages komen tot leven in dit verhaal ook al hebben sommige personages maar een kleine rol. Ik heb ze allemaal in mijn hart gesloten en hun reis in dit boek met veel liefde gevolgd.
Naast deze heftige emoties is er ook heel veel ruimte voor familie dynamieken, vriendschap, hoop, kracht en (naasten)liefde. Het is geweldig hoe deze schrijfster de personages levensecht maakt en groei laat doormaken, je hebt echt het idee dat je ze kent.
Het is een roman die ik niet snel zal vergeten....
Een verhaal dat zowel een lach op je gezicht kan toveren maar met momenten ook hartverscheurend is en de tranen over je wangen laat lopen.
Het leven gaat ook in oorlogstijd door en dat zorgt voor de luchtigere momenten.
Hoe de mensen toch de draad weer proberen op te pakken tussen de aanvallen door is hartverwarmend en levensecht.
De enorme kracht van de personages maakt dit een hartverwarmende en meeslepende roman die laat zien dat hoop en naastenliefde je door zware tijden heen kan helpen.
Maar het laat je ook goed de impact voelen van de oorlog, de verwoesting, het verlies en rouw. Deze goede balans maakt dit tot een boek dat je moet lezen!
Deze dagen is een prachtige en emotionele ode aan de stad Belfast, haar lijden in de donkere tijden van de oorlog en de mensen die dit mee hebben moeten maken.
De hoofdpersonages zijn de zussen Emma en Audrey.
Het is een roman die ik niet snel zal vergeten....