Sfeervolle roman met een vleugje crime

Ingrid Lemmens 24 december 2024
Wat heb ik genoten van dit heerlijke boek!
Een sfeervolle historische roman die zich afspeelt in het victoriaanse Edinburgh met een vleugje crime erin.
Het 19e eeuwse Edinburgh komt tot leven in dit boek, een tijd waarin het verschil tussen arm en rijk groot was en medische experimenten niet vreemd waren.

Het liet mij heel erg denken aan een combinatie van de boeken over Nora beady en de Theeroos die zich dan wel afspelen in het 19e eeuwse Londen maar beide de geschiedenis tot leven brengen tijdens het lezen. Zowel de medische als de sociale gebeurtenissen in die tijd en zeker ook de sterke vrouwen die zich niet uit het veld laten slaan.

We maken kennis met de jonge arts in opleiding Will Raven die in de leer gaat bij de gerespecteerde verloskundige Professor Simpson.
Wat volgt is een boeiend verhaal waarin we de vele medische ingrepen volgen in een tijd waarin nog lang niet alles voorhanden was zoals dat nu is. De professor heeft het hart op de goede plaats en helpt ook de armere bevolking.
Dit wordt zo goed beschreven dat je de emoties voelt en meeleeft met zowel de patienten als de artsen.

Het is zo beeldend geschreven dat je het gevoel hebt zelf in het 19e eeuwse Edinburgh rond te lopen. In het huishouden van de Professor maken we ook kennis met Sarah Fisher, een dienstmeisje dat vaak uithelpt bij de spreekuren in de praktijk aan huis.
Sarah is enorm slim en erg thuis in de (natuur)geneeskunde De positie van de vrouw in die tijd wordt pijnlijk duidelijk want als ze dezelfde kansen had gekregen als de mannen was ze hun voorbij gegaan.
Ze heeft dan ook vaak voor een glimlach op mijn gezicht gezorgd, ze is heel leergierig en staat haar mannetje.

Ook loopt er een rode draad door het verhaal wat voor spanning zorgt, er worden vrouwen vermoord in Old town en als er na een prostituee waar Will bevriend mee was ook een bevriend dienstmeisje van Sarah gevonden wordt gaan ze samen op onderzoek uit. Zo komen ze in de donkerste onderwereld van Edinburgh terecht en de ontknoping is dan ook iets wat ik niet zag aankomen. Tot het laatste moment had ik geen idee hoe en wat er nou precies gebeurde, enorm goed einde!

Het verhaal is gebaseerd op ware historische feiten en het is te merken dat de schrijvers goed op de hoogte zijn van het leven en de medische gebeurtenissen in het 19e eeuwse Edinburgh.

De karakters zijn heel boeiend en sluit je in je hart tijdens het lezen. Het is een roman geworden die je moet lezen! Spanning, liefde, vriendschap maar ook de schrijnende verschillen tussen arm en rijk houden je aan dit boek gekluisterd.
In het engels zijn inmiddels 4 delen verschenen en ik kan niet wachten op het volgende deel.

Meer recensies van Ingrid Lemmens