Talen, vriendschap, romantiek, rebellie en vooral DRAKEN!

Iris Windmeijer 17 januari 2025
A Language of Dragons is meeslepend en het boek heeft alles: talen, vriendschap, romantiek, rebellie en vooral DRAKEN! Ik heb het boek in één adem uitgelezen en kon het niet wegleggen.

Londen, 1923. De wereld verandert snel: draken vliegen door de lucht en er zijn overal protesten. Vivien Featherswallow studeert Drakentalen en wil een felbegeerde stage op de universiteit claimen. Maar dan worden haar ouders opgepakt en verdwijnt haar zusje. Vivien wordt naar Bletchley Park gestuurd om een onbekende drakentaal te decoderen. En als ze dat niet doet, dan zal haar familie boeten…

Tijdens haar werk realiseert Vivien zich wát ze aan het vertalen zijn, en wat daar de gevolgen van zijn. Vivien start als een typische streber: ze wil koste wat het kost de beste zijn. Maar door het boek heen leert Vivien wat de consequenties kunnen zijn van die instelling. Maakt dat haar een slecht mens? Wie is eigenlijk goed en wie is slecht? Wie kan ze vertrouwen? Vivien heeft altijd in de overheid vertrouwd, maar leert nu dat niet alles is wat het lijkt. Deze worsteling van Vivien maakt haar karakter zo levensecht en prettig om mee te leven.

De passages over talen en vertalen gaan mij echt aan het hart. Williamson weet perfect te verwoorden hoeveel nuance er kan zitten in een taal en vertaling:

‘Zo is het ook met talen. Je kunt op honderd verschillende manieren hetzelfde zeggen, en zo nu en dan is een van de manieren zo persoonlijk en uniek voor de vertaler dat niemand het na kan doen. Geen andere vertaler zal ooit nog dezelfde woorden gebruiken, hetzelfde ritme, dezelfde zinswending. Ook vertalen is een vorm van scheppen.’

Vivien worstelt met de loyaliteit aan haar familie, haar nieuwe vrienden en haar hart. Ze ontmoet Atlas, een rebelse jongen. Deze YA heeft een hele fijne slow burn (zonder smut) die goed is opgebouwd.

Maar het boek heeft zóveel meer facetten. Zoals de draken! A Language of Dragons beschrijft de draken, hun gebruiken en hun talen tot in detail. Door de gedetailleerde omschrijving zie ik het voor me en krijg ik het gevoel dat ik zelf ook een draak kan zien als ik éven uit het raam kijk. Het was zo goed geschreven en meeslepend dat ik alles wilde weten over de draken en hun talen.

Deze recensie verscheen eerst op https://www.readalicious.nl/recensies/a-language-of-dragons-nl-s-f-williamson/
Dit vooruitexemplaar heb ik ontvangen van de uitgeverij in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.

Meer recensies van Iris Windmeijer

Een hartverwarmende romance vol ouderwetse charme en personages die je gelijk in je hart sluit, tegen het decor van de roaring twenties.