Fantasy met meerdere werelden en magische conflicten
Een deal met de Elfenkoning klonk voor mij als een heerlijke fantasy, voor de liefhebbers van verhalen uit diverse werelden en de betreffende wonderlijke wezens. De achterflap deed mij qua sfeer een beetje denken aan verhalen als Labyrinth (met David Bowie als de Goblin King), met een vleugje Belle en het Beest. Ik had weer zin in net zo’n wegdroomverhaal, en popelde dan ook om met dit boek te beginnen. Heeft het boek mijn verwachtingen waargemaakt?
We volgen als lezer het leven van Luella, een jonge vrouw die alles voor een ander overheeft in haar dorp, en die haar toekomst al zo goed als het kan heeft uitgestippeld. Ze vindt het fijn om het werk te doen dat ze doet, en voor de mensen in haar dorp te zorgen waar en wanneer ze kan. Als plotseling de Elfenkoning verschijnt en zij tegen alle verwachtingen in alsnog de Mensenkoningin blijkt te zijn, stort haar wereld in. Ze moet haar hele leven achter zich laten, en zonder enige voorbereidingen mee naar haar nieuwe leven, en zich gedragen naar de wensen van anderen. Het brengt een flinke tweestrijd met zich mee in haar hoofd: gaat ze vechten voor wat ze waard is en voor haar toekomst, met haar familie en de mensen die ze liefheeft in haar eigen dorp, of legt ze zich erbij neer dat ze aan de taken en plichten van het lot als Mensenkoningin moet voldoen?
Gelukkig krijgt ze - na verloop van tijd - hulp uit onverwachte hoeken, en weet ze toch enigszins een draai te vinden in haar nieuwe omgeving. Ook de mysterieuze en duistere Elfenkoning lijkt af en toe iets te ontdooien, waardoor ze elkaar stukje bij beetje beter leren kennen. Wanneer zijn broer in de problemen raakt, dit de gemoederen tussen de diverse volkeren laat broeien en de Elfenkoning het op zijn eigen vertrouwde manier op wilt lossen, gooit Luella zich in diezelfde strijd en probeert ze te helpen waar ze kan, maar dan wel op haar manier. Al eist dat op den duur wel haar tol…Weet ze haar ware zelf terug te vinden in deze gruwelijke strijd, en iedereen die ze liefheeft te redden van een afschuwelijke afloop? Of is alles wat ze in haar leven heeft geleerd, en haar geloof in zichzelf, niet genoeg…
Ondanks de groei die Luella maakt, vooral het einde vond ik mooi geschreven, miste ik persoonlijk toch iets aan het verhaal. Ik miste soms wat ‘terugblikken’ of in ieder geval meer informatie over hoe de werelden zo verdeeld konden raken, en helaas had ik geen klik met de Elfenkoning zelf. Wel vond ik de bijpersonages die een helpende hand uitstaken naar Luella fijn om erbij te hebben, omdat ze er op die manier niet helemaal alleen voor zou staan. De sfeer van het verhaal is beeldend geschreven, en maakte wel dat ik van de ene wereld naar de andere meereisde voor mijn gevoel.
Een deal met de Elfenkoning is een fantasy-verhaal over meerdere werelden naast elkaar en magische conflicten, zeker een tip voor de fantasy-lezer onder ons!