Bijzondere roman
Dit boek schuurt. Schuurt voor alle mensen met een maatje meer. Raakt soms een beetje aan de herkenbaarheid. Of zelfs een beetje veel in sommige zinnen. Een leegte vullen. Door eten. Hoe mensen naar een ander kijken (denken we) terwijl iedereen gewoon naar zichzelf kijkt (zeggen ze).
Rakend ook hoe de auteur ten strijde trekt tegen Sally Rooney´s veel te dunne vrouwen met sleutelbeenderen die uitsteken en daardoor sexy zouden zijn. En ondanks de tranen achter het eten en de eetbuistoornistherapie, zorgt de auteur steeds voor een glimlach na een ´zwaarder´ stukje. Frits, de kat. Milena, de verzamelaarster. Toby, de medecursist. Wie het las/leest, weet wie ik bedoel en waarom. Het haalt het gewicht er weer een beetje af.
´Ik hoop dat mijn boek lezers vindt´, zegt de auteur ergens in een interview over dit boek. Wel, ik hoop dat dit boek rond gaat als een lopend vuurtje. Ik hoop zelfs dat dit boek vertaald wordt. Omdat het goed is. Omdat het raakt. Omdat het anders is. Omdat het herkenbaar is als je struggelt met je eigen gewicht en je zichtbaarheid daardoor. Omdat je je klein maakt omdat je ´zwaarder´ bent. Omdat jij - als lezer van deze roman - je anders en gezien mag voelen. Ruimte mag innemen. Elk mens - van goede wil - mag dat! Waardevol boek dat vol postits plakte nadat de laatste zin gelezen was!