Een verrassend bijzondere, toffe en goede jeugdroman
Dexter Douwe is twaalf jaar en ineens is hij dood. Hij had nog een heel leven te gaan en was niet ziek, toch ging hij dood. Hij is namelijk vermoord. Ondanks dat Douwe dood is ervaart en ziet hij nog alles wat er rond hem gebeurt, alleen niemand ziet mij. Hij wil de politie helpen en de moordenaar aanwijzen, wil zijn ouders en zus troosten, maar hoe? Heeft het zin? Als ze jou niet meer zien, hoe moet je dan verder? Moet Douwe blijven, weg gaan, maar waar naar toe?
Mijn ervaring:
Wat een onwijs, bijzonder, pakkend en ontzettend gaaf verhaal. Mark Tijsmans heeft een levendige, vlotte en enigszins humoristische schrijfstijl en denkt daarbij goed na over het woordgebruik en zinsbouw. Ook de gedichten en rijmvormen tussendoor geven het verhaal echt een uniek en eigen gevoel. Daarbij is ook de verhaallijn ontzettend origineel en goed uitgewerkt.
We lezen het verhaal van Douwe. Douwe is vermoord en we lezen het verhaal vanuit zijn geeststatus na zijn dood, waarin hij op aarde volgt wat er na zijn dood allemaal gebeurd. Daarbij weet Mark Tijsmans erg goed uitdrukking te geven aan alle emoties, gedachten en observaties die door Douwe heen razen. Hij is erg goed uitgewerkt. Dit geldt ook voor de diverse en verschillende andere personages in het verhaal, die allemaal op verschillende wijze met de dood van Douwe omgaan. Het is een verhaal waarin erg veel emotie en gevoel zit, toch weet Mark Tijsmans door zijn perfect gedoseerde humor en manier van schrijven ervoor te waken dat het geen zwaar verhaal wordt.
Het is een bijzonder en intrigerend verhaal. Waarbij we verschillende verhaallijnen lezen na de dood van Douwe. We lezen over het politieonderzoek, de verschillende verhoren, maar ook hoe zijn ouders, zus, beste vriend en klasgenoten met de hele gebeurtenis omgaan. Daarbij houdt Mark Tijsmans je tot aan het einde in spanning wie Douwe vermoord heeft. Het is een ontknoping die je alles behalve verwacht, wat voor mij het verhaal nog beter maakt. Daarbij weet Mark Tijsmans er tegen het einde ook een mooie spanning in te brengen.
De dood van Dexter Douwe is een verrassend bijzondere, toffe en goede jeugdroman. Mark Tijsmans heeft een levendige, unieke en vlotte schrijfstijl en weet een bijzonder, intrigerend en erg mooi verhaal neer te zetten, waarin veel gevoel en emotie zit, zonder dat het te zwaar wordt. Daarbij zit het verhaal erg goed in elkaar en volgt er een verrassende ontknoping. Echt een aanrader!
Mijn ervaring: