Een duister, fantasierijk en erg pakkend en goed verhaal

KimCoenen85 21 januari 2025
1882, Engeland. Op de zestienjarige huid van Charlie Ovid is geen litteken te bekennen, en dan te weten dat de jongen een erg traumatische jeugd had. Zijn lichaam geneest razendsnel. Marlowe is als baby achtergelaten in een goederentrein. Hij stoot een spookachtig blauw licht uit en heeft de gave om mensen te genezen of verwonden. Detective Alice Quicke krijgt de opdracht om deze twee kinderen in veiligheid te brengen, in naam voor het instituut waar ze voor werkt. De drie beleven een ongelofelijk spannend avontuur en ontdekken het rijk van de levenden en de doden. Tijdens hun reis stuiten ze op een grote dreiging: Jacob Marber. De man is gemaakt van rook en wil koste wat kost de kinderen in handen krijgen voor zijn sinistere doeleinden. Er volgt een klopjacht vol verwondering, verraad en spanning door Londen en Tokio. Het eindigt bij het Cairndale Instituut, een naargeestig landgoed in de buurt van Edinburgh. Hier komen de kinderen naast Charlie en Marlow met hun bijzondere gave samen. Hier dreigt het rijk van de levenden en doden samen te smelten en komen ze er snel achter dat Jacob hen ook hier zal vinden. Marlowe, Charlie en de kinderen gaan op onderzoek en proberen de mysteries van het Instituut te ontrafelen, hun talenten te ontdekken en het kwaad te stoppen...

Heerlijk! Wat een duister, mysterieus en heerlijk fantasierijk verhaal dat ontzettend boeiend, pakkend en goed in elkaar zit. M.J. Miro heeft een redelijk vlotte en levendige schrijfstijl, maar weet bij zijn verhaal, passend bij de tijd waarin het verhaal zich afspeelt, dingen uitgebreid en soms met lange zinnen te beschrijven. Toch wendde dit me snel en vond ik het verhaal daarna erg prettig en soepel lezen.

Vanaf het eerste hoofdstuk weet M.J. Miro je mee in de tijd te trekken, die hij filmisch, levendig en prachtig weet te beschrijven. Hierbij weet hij direct vanaf het begin een unheimisch en duister gevoel aan het verhaal te geven, wat gedurende het verhaal toeneemt. Daarbij weet hij op genuanceerde wijze de fantasie in het verhaal te brengen, waardoor je als lezer geen moment twijfelt aan de geloofwaardigheid van het verhaal. Het past allemaal erg goed in elkaar.

Ondanks dat het verhaal vele en erg intrigerende personages kent, worden ze stapsgewijs in het verhaal gebracht en weet M.J. Miro ze sterk en mooi uit te werken. Hierbij vormen Charlie en Marlow wel echt de hoofdrol en weten deze twee bijzondere personages echt iets in me los te maken. Hierdoor leef je echt met hen mee, zeker wanneer er gedurende het verhaal steeds meer spanning, actie en gevaar dreigt. Het verhaal kent een aantal hele verrassende wendingen en gebeurtenissen, waardoor je, als je net denkt te begrijpen hoe de dingen in elkaar zitten, weer compleet op een ander spoor gezet wordt. Doordat het verhaal vanuit verschillende personages wordt beschreven, weet M.J. Miro op indrukwekkende en sterke wijze de spanning op te bouwen. Hierdoor zit je tegen het einde echt op het puntje van je stoel. De puzzelstukjes vallen uiteindelijk mooi op zijn plaats, waarna daarna nog een cliffhanger volgt. Hierdoor kijk ik erg uit naar het vervolg.

De man van rook is een duister, fantasierijk en erg pakkend en goed verhaal. M.J. Miro heeft een unieke, filmische en redelijk vlotte schrijfstijl en weet de unieke personages op indrukwekkende wijze uit te werken. De fantasie wordt genuanceerd en op prachtige wijze in het verhaal verweven. Het verhaal kent verrassende twisten, is erg duister en spannend. De puzzelstukjes vallen aan het einde mooi op zijn plaats, al sluit het verhaal wel met een cliffhanger. Nu aftellen naar het tweede deel.

Meer recensies van KimCoenen85