Een bijzonder, poëtisch en enorm creatief verhaal
Een magisch verhaal, waarin een archivaris uit Nice op pad wordt gestuurd naar het kleine bergdorpje Bégoumas om een verslag te schrijven van een raadselachtige gebeurtenis. Meer dan dertig jaar geleden zijn hier plotseling van de ene op de andere dag alle inwoners verdwenen, op één inwoner na. Eenmaal in het spookdorp aangekomen ontmoet hij een intrigerende tweeling. Félicité heeft een bijzonder theehuis, terwijl Egonia de andere zus en heks in de bergen woont. De twee zussen hebben elkaar al jaren niet gesproken, maar na een brute moord op hun moeder komen de twee weer samen. Samen gaan ze op zoek naar de geest van hun moeder in de hoop antwoorden te vinden. Dit leidt ze door de straten van Nico, de woestijn van Andalusië, de Vallei der Wonderen en de verlaten dorpen van de Provence. Ze duiken diep in hun familiegeschiedenis. Het brengt de archivaris naar de sleutel van het mysterie van het dorp.
Wat een bijzonder, poëtisch en bij tijden een surrealistisch verhaal. Chris Vuklisevic heeft een beschrijvende, fantasierijke en geeft je als lezer bij tijden een bewustzijnsverruimende ervaring. Het is een beetje een Alice in Wonderland achtige ervaring wanneer je geniet van deze originele roman.
We volgen het verhaal van een archivaris die vanuit Nice naar het kleine bergdorpje Bégoumas reist om daar onderzoek te doen naar een legendarisch en mythologisch verhaal over een dorp waarbij van de ene op de andere dag alle inwoners verdwenen waren op één iemand na. De reis wordt een bijzondere, bevrijdende en legendarische ervaring vol schimmen, thee ceremonies en hallucinaties. Ik moet zeggen dat ik gedurende het verhaal ook bij tijden de grip op de verhaallijn kwijt was door de vreemde gebeurtenissen. Toch wist het intrigerende verhaal me wel te fascineren door de vreemdheid en de bizarre en vreemde wendingen en gebeurtenissen.
Het verhaal bevat veelal korte hoofdstukken, maar zijn niet altijd even gemakkelijk om te lezen of te bevatten. Meermaals moest ik passages herlezen, om te begrijpen welke intentie er door Chris Vuklisevic bedoeld werd. Toch zit het origineel, creatief en op bijzondere wijze erg goed in elkaar.
Thee voor de geesten is een bijzonder, poëtisch en enorm creatief verhaal dat je zeker een bijzondere ervaring gaat geven. Het is een surrealistisch, magisch en fantasierijk verhaal waarin dingen op indrukwekkende en sterke wijze samenkomen. Soms is het boek wat pittiger om te lezen, maar het verhaal is zeker een intrigerende en indrukwekkende ervaring.