Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Kun je een vriendschap beëindigen?

Klaske Bakker 22 maart 2023 Auteur
In We hebben het over je gehad vertelt Stéphanie Hoogenberk over haar ervaringen met vriendschappen. De verhalen zijn in de ik-vorm geschreven en zijn gebaseerd op haar eigen leven.

Tijdens een talkshow op tv vertelde Hoogenberk dat het idee voor dit boek tot stand kwam door haar worsteling met een al jarenlange bestaande vriendschap, waar ze graag een punt achter wilde zetten. Ze ontdekte dat het opzeggen van een vriendschap helemaal niet gebruikelijk is en daarom verre van gemakkelijk.
‘Gewoon dood laten bloeden,’ adviseerde haar therapeut.
Maar dat bleek niet zomaar te gaan. Je kunt geen smoesjes blijven verzinnen als de vriendin steeds opnieuw pogingen doet om een afspraak te maken. En berichtjes negeren van iemand die je al heel lang kent is ook niet zo eenvoudig.
Tijd dus voor een analyse van haar gevoelens, belevingen en obstakels die ze tegenkwam in haar vriendschapsrelaties.

Humoristische onderlaag

Hoogenberk is freelance journalist en columnist. We hebben het over je gehad is haar debuutroman. Ze heeft een vlotte schrijfstijl, kan gevoelens goed bloot leggen en heeft een scherp oog voor de interactie die tussen mensen kan plaatsvinden. Verder weet ze in de zes verhalen die dit boek telt, ondanks de serieusheid van het onderwerp en de ongemakkelijkheid die dit thema met zich meebrengt, een continue humoristische onderlaag te creëren. Zo is het verslag van haar vakantie naar Aruba met huisvriend Gijsbert, die vroeger haar oppas was, ronduit hilarisch.

“Bij het ontbijt at hij alles waarvan hij dacht dat het goed was voor de lijn. Hij had bij aankomst besloten om te gaan lijnen, op vakantie, waardoor hij salades nam als lunch en ik een hamburger of iets anders troostrijks, wat vijf dollar duurder was en waarover hij dan zei: ‘Heb je nu alweer een duurder gerecht?’ En bij het zien van mijn dodelijke blik: ‘Grapje!’
Zijn broer maakte altijd de grap dat Gijsbert een portemonnee had van uienleer. ‘Als je ernaar wijst gaat-ie al huilen.’”

Het openingsverhaal gaat over de lange vriendschap met Susan, waar ze zich al lang niet happy meer bij voelt en die ze graag wil beëindigen.
Susan was haar vroegere buurmeisje. Zij was de meest serieuze van hun twee en wist altijd alles beter. Toen Susan al vrij jong een vaste relatie kreeg, terwijl Stéphanie nog aan het ronddolen was in het leven, voelde Stéphanie zich steeds minder door Susan begrepen. Jeroen, de vriend van Susan, die vanaf het moment dat ze waren gaan samenwonen bijna altijd aanwezig was bij hun ontmoetingen, speelde bij de verwijdering een grote rol.

Het titelverhaal

In dit openingsverhaal wordt ook al gehint op het titelverhaal ‘We hebben het over je gehad’, waarin Stéphanie zelf moet ondervinden hoe een vriendinnengroep de relatie met haar wil beëindigen.
Ze leerde Noor kennen op een freelancewerkplek. Het klikte tussen hen en al snel werd ze opgenomen in de vriendengroep van Noor. Ze was superblij met deze nieuwe vriendinnen en stortte zich volledig in de gezelligheid die dit met zich meebracht. Maar de verhoudingen binnen de groep lagen al heel lang vast en toen een van de vrouwen moeite met haar kreeg, sloten de gelederen zich en werd haar de wacht aangezet.
Tijdens het lezen voel je de pijn die dit alles met Stéphanie doet.

We hebben het over je gehad bestaat uit zes uiteenlopende verhalen, die allemaal gaan over de complexiteit van vriendschappen. Over het veranderen van vriendschap in de tijd, de onderlinge verhoudingen in vriendengroepen en het krijgen van nieuwe vrienden. Uit het leven gegrepen en daarmee heel herkenbaar.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Klaske Bakker

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!