knotsgekke poëzie
In het theater zag ik Joost Oomen gedichten voordragen, vol energie en enthousiasme. Gedichten van anderen en ook van zichzelf. Lievegedicht is zijn eerste, langverwachte bundel vol knotsgekke poëzie. Ik heb ervan genoten!
Elementen die regelmatig voorkomen zijn voedsel (veel fruit), kleuren en de liefde. Ik was dit boek al voor de tweede keer aan het lezen, toen ik het hartje in één van de o’s op de voorkant zag (linksonder van het midden).
Hier en daar laat Joost iets zien van hoe zijn gedichten ontstaan: als een lawine waar hij aan moet toegeven. Hij verbindt de gekste dingen aan elkaar en gebruikt graag opsommingen. Het mooiste vind ik het gedicht Tramvrede, dat zo begint:
het is idioot om te geloven dat
wanneer iedereen op hetzelfde moment
hetzelfde gedicht zou lezen
de wereldvrede uit zou breken
Ook dit seizoen is Joost te bewonderen in theaters. Zorg dat je erbij bent!
Deze tekst verscheen eerder op https://lalageleest.nl/2024/11/19/lievegedicht-joost-oomen/
het is idioot om te geloven dat
wanneer iedereen op hetzelfde moment
hetzelfde gedicht zou lezen
de wereldvrede uit zou breken
Ook dit seizoen is Joost te bewonderen in theaters. Zorg dat je erbij bent!