Heerlijke historische roman

LezenmetJessica 31 januari 2025
Met Het meisje uit de mandenmakerssteeg heeft Marja Visscher een prachtig historisch verhaal geschreven dat is gebaseerd op ware gebeurtenissen. Het is altijd indrukwekkend om te lezen hoe historische feiten verweven worden met fictie, en in dit boek is dat bijzonder goed gelukt. De manier waarop de auteur het verhaal tot leven brengt, maakt het niet alleen interessant, maar ook geloofwaardig. Ik kan me goed voorstellen dat het echt zo is gegaan.

Wat dit boek zo sterk maakt, is hoe voelbaar de onmacht van mensen in armoede wordt overgebracht. De worstelingen van deze mensen en de enorme kloof tussen arm en rijk zijn pijnlijk realistisch beschreven. Ook de onwetendheid van de pachters en hun gebrek aan inzicht in de levens van hun arbeiders komt duidelijk naar voren. Het geeft een schrijnend, maar eerlijk beeld van de sociale ongelijkheid in die tijd.

Een uitspraak die me echt bijbleef uit het boek is: "Wie voor een dubbeltje geboren is, wordt nooit een kwartje." Dit weerspiegelt perfect de tijdsgeest van het verhaal, waarin het lijkt alsof je geboorte je hele toekomst bepaalt. Toch laat de geschiedenis ook zien dat dit niet altijd waar hoeft te zijn. Acties en protesten kunnen veranderingen teweegbrengen, en juist dat maakt het verhaal hoopvol.

De schrijfstijl van Marja Visscher is meeslepend en doordringend, waardoor je het boek moeilijk kunt wegleggen. Het is een aanrader voor iedereen die van historische romans houdt, vooral als je geïnteresseerd bent in verhalen die gebaseerd zijn op waargebeurde feiten.

Meer recensies van LezenmetJessica