Benieuwd naar de volgende boeken
Ik ontvang al een tijdje recensie exemplaren van A.W. Bruna en heb heel eerlijk moeten toegeven dat ik steeds nergens aan toe kwam en bijzonder ver achterloop op mijn maandelijkse TBR. Om een klein kijkje te geven in die achterstand.. Ik heb nog boeken van April vorig jaar die ik nog moet lezen en ik heb ook nog recensie-exemplaren liggen waarvan ik er achteraf achter kwam dat het een zoveelste deel in de serie was. Ik heb dus nog behoorlijk wat in te halen.. Maarrrr, ik heb het eerste boek gelezen, namelijk 'Het appelmeisje' van Tina N. Martin. 'Het appelmeisje' is een Scandinavische thriller, een genre waar ik gek op ben. Op de één of andere manier weten deze thrillers me altijd in hun greep te houden en bevatten ze vaak een stuk meer spanning en detail dan de thrillers die ik gewoonlijk lees. Dus ik moest me wel aanmelden voor een recensie exemplaar.
'Het appelmeisje' is het debuut van Tina N. Martin en dus mocht ik me onderdompelen in de wereld van een auteur die voor mij nog compleet onbekend was. Het is altijd leuk om niet te weten wat je te wachten staat. Tina heeft een heerlijke schrijfstijl. Ondanks de 400+ pagina's was ik snel door het verhaal heen en kostte het me geen moeite om in het verhaal te komen. Tina koos ervoor om vanuit verschillende perspectieven te schrijven, zowel uit het heden als uit het verleden. Dit kan soms best een uitdaging zijn, omdat je aan de ene kant extra spanning en afwisseling toevoegt, maar ook sneller het verhaal kan weggeven. In het geval van 'Het appelmeisje' waren de vele perspectieven zowel een aanvulling als een valkuil. Alle perspectieven zijn geschreven in de derde persoonsvorm, waardoor het lijkt alsof je een serie op TV aan het meekijken bent. Ik vond dat in dit geval wel heel fijn.
Als het aankomt op het verhaal, dan komt deze wat langzaam op gang, en komt de echte actie en spanning pas later. De vele perspectieven zorgen ervoor dat je verward kan raken en regelmatig terug moet lezen over wie het nu gaat en wie met wie verbonden is. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om alle namen op te schrijven. Dit heb ik gedaan, met alle informatie over de karakters, omdat ik anders de draad kwijt zou raken. Door de meerdere perspectieven in het verhaal zijn er een hoop vragen die opkomen en wil je vooral in het begin graag weten wat al deze verhaallijnen nu met elkaar te maken hebben. Echter zorgde het er bij mij ook voor dat ik bijzonder snel doorhad hoe het verhaal in elkaar stak en wie de dader was, wat voor mij helaas het grootste deel van de spanning weg haalde. Wel krijg je voldoende tijd om zelf je conclusies te trekken en de vraagtekens in te vullen, wat zo voor een leuke en interessante leeservaring zorgt. Tina weet je heel goed in de war te brengen, al is dat bij mij dus niet zo goed gelukt en was het verhaal dus nogal voor de hand liggend.
Let er wel op dat sommige gebeurtenissen in detail worden beschreven en dat link met de Bijbel en ook met huiselijk/seksueel geweld erg groot is. Je moet hier wel tegen kunnen. Ik hou ervan als thrillers gedetailleerd zijn, maar niet iedereen kan hiertegen. Sommige stukjes waren zelfs voor mij erg moeilijk om te lezen.
Ik moet toegeven dat het een leuk verhaal was, maar dat dit voor mij absoluut geen geweldige Scandinavische thriller is. Misschien omdat het verhaal zo makkelijk uit te vogelen was, misschien omdat ik nog niet echt een band kreeg met de karakters.. Ik vond Ellen leuk, die net als ik Diabetes heeft, maar voor de rest.. Ik had gehoopt op meer spanning, maar ook vooral op meer mysterie. Ik had gehoopt dat ik zelf de dader niet had kunnen gokken en dat het verhaal ook wat sneller op gang kwam.
Het einde van het verhaal is wel weer heel mooi en sterk, ik had het laatste stukje dan ook zomaar uit. Aangezien dit het eerste deel is van de Idun Lind serie, ben ik wel erg nieuwsgierig naar de volgende delen, omdat ik wel herkende dat Tina erg goed kan schrijven en ook hele mooie, zij het complexe onderwerpen kiest om te bespreken in haar boek. Dat ze daarbij dan ook nog dicht bij haar eigen roots en haar eigen opleiding is gebleven, is wel te merken aan het verhaal.
Van mij krijgt 'Het appelmeisje' 3,25 sterren!
~ Live Your Life Reading
Van mij krijgt 'Het appelmeisje' 3,25 sterren!
~ Live Your Life Reading