Op zoek naar de dader
Schrijvers en uitgeverijen proberen vaak iets nieuw uit om hun lezers te blijven geboeid houden. De dames die de podcast 'De Volksjury' presenteren (Silke Vandenbroeck en Laura Scheerlinck) schreven reeds twee boeken die verbonden was aan hun podcast, enerzijds over een aantal zaken die hun uitermate interesseerde en in het tweede boek voornamelijk over hoe een onderzoek in zijn werk gaat.
Nadat ze de vraag kregen van hun fans of ze nog een boek zouden schrijven vroegen ze zich af: 'Hoe kunnen we nu nog niets interessant brengen en toch vernieuwend?' en ze kwamen op het idee om een interactief boek te maken. Een fictieve misdaad, een moordzaak, en een journaliste Karen Decoster vormen het decor van dit boek...
Karen doet een stage bij 'Het Algemeen Dagblad' en zet haar tanden in een moordzaak van een jaar ervoor, die nooit opgelost werd. Paul Brant werd gedood door twee schoten en dan aan de wieken van een windmolen vastgehangen (als een gekruisigde Jezus) in Doel, terwijl zijn dochtertje van een jaar in een kinderwagen aan de molen stond. De mensen die Paul vonden waren door het wenende kind naar de plaats van de misdaad gelokt.
Karen, die zelf van Doel afkomstig is en Paul vaag kende, voelt zich geroepen om deze zaak aan te pakken en krijgt dan ook carte blanche van de hoofdredacteur om voor het einde van haar stage een artikel te schrijven over deze moord.
En dan begint het interactieve deel van dit boek want jouw keuzes bepalen het verloop van het verhaal. Dus deze keer lees je de 270 pagina's niet lineair en chronologisch maar word je, naarmate de keuze die je maakt, naar een andere pagina geleid om dan zo tot een oplossing te komen. Of dat de juiste is, dat wordt pas gans op het einde natuurlijk duidelijk.
Het leuke is dat je het boek meerdere keren kan herlezen en elke keer nieuwe keuzes kan maken. Het idee is ook heel leuk en origineel bedacht. Maar doordat het boek maar 270 pagina's telt vind ik dat het net iets te makkelijk is om de 'juiste' keuze te maken. Ook als je weet dat bepaalde keuzes uiteindelijk toch leiden naar eenzelfde punt, dan is de fun er soms ook wel vanaf.
Ik heb dit boek dan ook parallel aan elkaar kunnen lezen en aan de hand daarvan mijn keuzes kunnen laten bepalen (raad ik niet aan aan iemand die de zaak wil oplossen op zijn eigen tempo, maar als blogger wou ik voor deze review alle mogelijkheden bekijken...
Dus echt spannend vond ik het boek niet, misschien was dat ook niet echt de bedoeling en misschien heb ik al zodanig veel crime novels en films gelezen en bekeken dat deze zaak te evident leek voor mij...
Maar origineel is het dus wel en had het boek iets meer 'body' gekregen, iets meer inhoudelijke informatie en het had ook best wat lijviger mogen zijn (meer verkeerde been tactiek toepassen, meer (al dan niet onnuttige) info om de lezer in de war te brengen en meer personages, meer potentiële daders dus, hadden het boek spannender en interessanter kunnen maken. (persoonlijke mening maar ik denk/vermoed dat gedreven thrillerlezers mij hierin gelijk zullen geven)
Dus een goede poging om een nieuw en origineel concept te brengen in boekvorm, ik persoonlijk was dit nog nooit eerder tegengekomen, maar qua uitwerking had ik het anders aangepakt. Misschien moeten beide dames van De Volksjury overwegen een boek te schrijven over één zaak (waargebeurd) en die dan verder uitspitten... wie weet komen ze met hun eigen journalistieke kwaliteiten wel nog tot een definitieve oplossing... Laat de Karen Decoster in jezelf naar buiten, Laura en Silke!