Beatnik
De setting: de jaren zeventig in Nederland. Een negentienjarige 'folkie' trekt met de gitaar door het land en leeft van wat de dag brengt en van wie hij die dag tegenkomt. Een hippie die langs deuren, bekend en onbekend, trekt en van dag tot dag leeft, van de muziek (Dyland en Cohen) en van de aantrekkingskracht bij vrouwen die hij ontmoet op zijn weg naar nergens.
Vanuit Leiden trekt hij richting Den Haag waar hij eerst in een kraakpand terechtkomt, dan bij Amerikaanse studenten, waarvan eentje hem onderdak geeft en gebruik maakt van zijn verblijf om haar eigen noden te vervullen. Via een bekende van zijn moeder, waar hij kan blijven tot hij er het te bont maakt, tot een Café Chantant waar hij zijn muziek ten berde kan brengen. Het leven brengt wat het brengt!
De Indo-Nederlandse auteur Alfred Birney steekt in deze 'maandencyclus' van wal met zijn verhaal over een personage, zelf ook Indo-Nederlands, dat een typisch voorbeeld is van veel jongeren die in de jaren zeventig erop uit trokken, als reactie op de burgerlijkheid van hun ouders en zich rebels afzetten tegen alles wat de generatie voor hun deed. Geen huisje, tuintje, kindje maar een zoektocht naar jezelf doorheen het land, gevuld met ontmoetingen, drugs, weinig eten, kou lijden, straatoptredens met een vijfsnarige (ipv zes) gitaar (want die zesde is eraf gesprongen en zijn mondharmonica is ie kwijtgespeeld in Arnhem) en vooral vrije liefde.
Of dit ervaringen zijn die de schrijver zelf heeft mogen meemaken is me niet duidelijk, maar het komt alvast heel bekend voor bij mensen van de generatie die opgroeide in de jaren zestig en zeventig, vermoed ik. De hippiecultuur met alles wat erbij hoorde (The Summer of Love van 1969 was hiervan een mooi voorbeeld) wordt in dit verhaal prachtig beschreven. Het doet denken aan de beatnik generatie van schrijvers als Kerouac, Ginsberg en Burroughs.
Dit is alvast een goed begin van deze reeks die bestaat uit een maandelijkse verhaal van een andere auteur! Elke maand zal ik er dan ook eentje lezen tot het eind van 2025!