Echt bestaan en prachtig verhaal

Marjolein 13 januari 2025
In De Franse boekenbrigade lees je het verhaal vanuit de perspectieven van Jessie 'Kit' Carson en Wendy Peterson.

In 1918 vertrekt Jessie Carson vanuit haar baan bij de New York Public Library om in Frankrijk bij het Comité américain pour les régions dévastées (CARD) te gaan werken. Onder leiding van miljonairsdochter Anne Morgan en dr. Anne Murray Dike helpt ze bij de Franse wederopbouw door (kinder)bibliotheken op te zetten.

In 1987 stuit Wendy Peterson in de archieven van de NYPL op een verwijzing naar het CARD en Jessie. Ze raakt gefascineerd door deze bijzondere vrouw en gaat op onderzoek uit.

Een interessant gegeven en verwerkt in een beeldende en meeslepende roman. Binnen de eerste hoofdstukken werd ik in de levens van de vrouwen van het CARD gezogen. Samen met de Franse burgers zijn ze vastbesloten om hun regio weer op te bouwen en hun moed en doorzettingsvermogen spat van de pagina's af.

De schrijfstijl van Janet Skeslien Charles is enorm vlot en scherp. Ik vind haar een kei in de balans vinden en houden tussen je lezer genoeg informatie geven en haar nieuwsgierig en geprikkeld te houden en regelmatig te verrassen, zoals op p.14. Langzaam ontvouwt het verhaal zich en hoewel de persoonlijke verhaallijn van Wendy iets minder opwindend is, krijg je wel ook een goed beeld van haar en geeft ze het personage diepgang. Het is veel meer dan alleen vulling om het verhaal van het CARD te vertellen.

Bovendien heeft het CARD en een aantal van de personages, waaronder Jessie, echt bestaan. Toen ik die noot van de auteur aan het einde van het boek las, was ik met terugwerkende kracht nog meer onder de indruk. Die noot laat ook zien dat de auteur veel en gedegen research heeft gedaan en er zijn n.a.v. die pagina's zeker plekken in Frankrijk die ik wil gaan bezoeken.

Wat ik tot slot heel leuk vond: ondertussen heb ik al best een aantal 'boeken over boeken' gelezen, maar vaak spelen die in de moderne tijd. Nu werden er vooral boeken genoemd in de hoofdstukken van Jessie, dus uit 1918-1919. Zo leuk om dan te zien wat voor boeken er benoemd worden; welke boeken in die tijd al tijdloos of klassiekers waren.

Dank aan al deze inspirerende vrouwen, zowel personages als auteur!

Meer recensies van Marjolein