Aangrijpende historische roman
Ik ben altijd geïnteresseerd in historische romans, dus toen ik via Hebban d kans maakte om dit boek te mogen lezen heb ik me direct ingeschreven.
Dit boek vertelt een voor mij onbekend stuk geschiedenis. In 1824 worden er in de provincie Drenthe koloniën gesticht. Waaronder de kinderkolonie in Veenhuizen. Deze is opgericht door de Commissie der Weldadigheid. Door de armoede peilde de weeshuizen in Amsterdam uit. 8.600 weeskinderen werden overgebracht naar Veenhuizen om heropgevoed te worden.
Het boek is gebaseerd op waargebeurde verhalen. De schrijfster heeft goed onderzoek gedaan naar de historische gebeurtenissen rondom Veenhuizen, dit is goed te merken.
Het verhaal wordt vanuit Karel, Wouter Visser en later ook Neeltje verteld. Dit is af en toe wel even schakelen.
Het boek is goed geschreven, leest lekker vlot waardoor je goed kunt doorlezen.
Karel en zijn zus Lize komen in Veenhuizen terecht nadat hun moeder is overleden en hun vader is opgenomen in het krankzinnigengesticht. Eenmaal in Veenhuizen sluiten ze vriendschap met Neeltje. Het leven in Veenhuizen valt ze zwaar, enkel dromen van een vrij leven in Amsterdam houdt hen op de been.
De vondeling van Veenhuizen is een aangrijpende en meeslepende historische roman.
Het boek is goed geschreven, leest lekker vlot waardoor je goed kunt doorlezen.