Een hoopvolle blik op een tweede begin
Dit prachtig geïllustreerde boek mocht ik ontvangen van @uitgeverijdefontein, waarvoor veel dank!
‘Begin’ is een beeldend verhaal over hoe we als mensheid zijn gekomen tot waar we nu zijn. Maar vooral ook gaat het boek over hoe we, zonder het verleden en alle problemen te vergeten, verder zouden kunnen komen als beschaving. Het is een betoog om hoopvol te zijn en samen aan de toekomst te werken, elkaar daarbij te zien als “wij” in plaats van “zij”, te focussen op ons best doen (in plaats van denken in goed en fout) en in te zien dat iedereen een even belangrijke rol heeft in het uiteindelijke plaatje.
Dit boek was echt een boek voor mij en nog niet voor mijn kleine jongens (maar indirect toch ook wel, omdat dit boek ook draait om verder kijken dan je eigen leven). Als je kinderen hebt die wat ouder zijn (ik denk vanaf een jaar of 7) dan zou je dit boek prima samen kunnen lezen.
Voor mij kon dit boek niet zonder het nawoord wat eigenlijk een prachtig essay is waarin Oliver Jeffers zijn motivering schetst om dit boek te maken en ook zijn standpunt verder uitwerkt over de waarde van een gezamenlijk positief verhaal om de toekomst te kunnen veranderen.
De boodschap voelt tegelijk wat abstract (in de hectiek van een druk gezinsleven), maar desalniettemin inspirerend en dat is denk de crux, we hebben inspiratie nodig om een betere richting te kunnen kiezen! Dit boek blijft heerlijk in onze kast bivakkeren om zo nu en dan er weer bij te pakken en ons te laten inspireren.