prachtig verhaal over een vrouw die strijd met haar verleden
Hoe lang kun je een geheim bewaren? Dat is de centrale vraag in het boek ‘Verborgen leven’ geschreven door Nikola Scott.
Nikola Scott werd geboren in Duitsland. Ze is na haar studie naar New York vertrokken. Ze heeft jarenlang als redacteur bij een uitgeverij gewerkt voordat ze zelf is gaan schrijven. Momenteel woont ze met haar gezin in Frankfurt.
Het is niet haar eerste boek, eerder verschenen De oogstmeisjes, De schaduw van mijn moeder en Zomer vol geheimen. Geen van de boeken heb ik eerder gelezen dus ‘Verborgen leven’ is mijn kennismaking met Nikola Scott.
Verborgen leven is een spannende en ontroerende roman vol geheimen. Het verhaal speelt zich af vlak na de Tweede Wereldoorlog.
Isobel is in opleiding als arts en moet vechten voor een plek in een wereld die door mannen gedomineerd wordt. Alleen die strijd is niet het zwaarste deel in haar leven. Ze draagt een geheim bij zich dat haar leven op de kop kan zetten. Is Isobel in staat om openheid te geven over haar verleden?
Het verhaal is verdeeld in korte hoofdstukken. Het leest vlot weg. Het begint direct op een spannend moment en krijgt dan even een rustiger vervolg. Je wordt meegenomen in het moeilijke leven van Isobel. Ze is een ware strijder tegen onrecht en armoede en komt op mij over als een sterke bijzondere persoonlijkheid. Ze strijdt voor de rechten van de vrouw. Dat is in de jaren vijftig nog best wel ongebruikelijk. Haar vriend Grey, ook arts, wil eigenlijk geen arts zijn, hij gaat liever naar het conservatorium. Het verhaal krijgt wat extra inhoud op het moment dat Isobel contact krijgt met de moeder van Grey. Dit contact heeft tot gevolg dat de nodige zaken boven water komen en extra druk veroorzaken op de vriendschap met Grey. Door alles komt Isobel in het nauw met haar eigen persoonlijkheid. Haar geheim bewaren wordt daardoor een steeds grotere last.
De rol van de moeder van Isobel krijg je ook mee hoe zij zich staande heeft moeten houden als vrouw en de opvoeding van Isobel.
De worsteling van Isobel komt in dit verhaal zo echt naar voren dat je het voelt terwijl je leest. De keuzes die ze heeft moeten maken in het bedrog en hoe ze ermee omgaat, laten zien dat het een heftige strijd is voor haar.
Verborgen leven is een bijzonder ontroerend verhaal waarin geheimen en intriges een grote rol spelen maar niet onbelangrijker de rol van de vrouw in de moeilijke jaren na de Tweede Wereldoorlog.
Bedankt HarperCollins voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.
Bedankt HarperCollins voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.