Kunstgeschiedenis in 52 hoofdstukken en werken..
Stel je wordt binnen afzienbare tijd blind, wat zou je dan graag nog willen zien/meemaken zodat het in je geheugen geprent zit..
~recensie~
De grootvader van Mona is kunstliefhebber én kenner en neemt haar elke woensdagmiddag mee naar een van de musea in Parijs om telkens slechts één kunstwerk intensief te bekijken én uitvoerig te bespreken.
Alle 52 kunstwerken die ze bewonderen staan, heel fijn, in het midden van dit boek, zo kun je zelf meekijken en grootvader in gedachten horen vertellen.
Mona is 10 en lijkt een oogziekte te hebben waardoor ze blind kan worden. Ze is dol op haar opa en ze delen een geheim want haar ouders denken dat ze op woensdagmiddag bij de psych is.. Grootvader vindt het belangrijker om zijn bijzondere kleindochter zoveel mogelijk schoonheid te laten zien en ervaren. De band tussen de twee wordt nog hechter.
Het gaat in dit boek vooral om het toegankelijker maken van kunst voor een groter publiek en daarin slaagt dit boek zeker. Ik heb heel wat bijgeleerd en kijk nu toch anders als ik naar een museum ga en neem meer de tijd.
Het is leerzaam en zeer interessant om zo door de (kunst) geschiedenis te gaan en over de achtergronden te lezen, al vond ik grootvader soms wel iets te lang van stof. En best ingewikkelde stof soms, leek me voor een 10 jarige.
Vooral de stukken over voor mij bekende werken en kunstenaars vond ik boeiend.
De stukjes over het leven van Mona buiten de woensdagmiddagen zijn een mooie maar wat korte afwisseling.
Het einde is ontroerend.
Een uniek boek om later nog es doorheen te bladeren.
"Wat Kadinsky zegt is dat alles, absoluut alles sacraal kan zijn. Door aandacht te schenken aan de wereld om ons heen, aan de kleinste van haar vormen, haar kleuren, haar contouren, moeten we het goddelijke kunnen waarnemen, ook in het meest bescheiden voorwerpen, ook in een straaltje licht of in de zang van een vogel. Dan is het niet langer nodig naar een of ander godshuis te gaan om in ieder mens een innerlijk vuur te laten ontbranden: de vonk is overal!"
~recensie~
Vooral de stukken over voor mij bekende werken en kunstenaars vond ik boeiend.
Het einde is ontroerend.
Een uniek boek om later nog es doorheen te bladeren.