Een fantastisch verhaal over verschillen, moed en verbondenheid, voor lezers van 9 jaar en ouder

Mieke Schepens 05 januari 2025
Deze recensie werd eerder gepubliceerd op mijn blog GraagGelezen.

Margreet Schouwenaar neemt ons in ‘In een land hier ver vandaan’ mee naar een wereld vol fantasie en magie. Het verhaal draait om Abby, een meisje dat met haar moeder en zusje Anna aan de rand van een bijzondere wereld woont. Wanneer Anna wordt ontvoerd door een heks, zet Abby alles op alles om haar zusje terug te krijgen. Maar haar moeder bevrijdt Anna gewoon en neemt Aartie de heks mee naar huis.

‘In een land hier ver vandaan’ is een sprookje met een moderne twist.
Schouwenaar weet op een meesterlijke manier een klassieke sprookjesformule te combineren met een moderne insteek. De ontvoering van Anna vormt de aanleiding voor een ontdekkingsreis, waarbij Abby niet alleen haar zusje terugvindt, maar ook zichzelf beter leert kennen. Het verhaal is spannend, ontroerend en vol humor, en zal zeker aanspreken.

“Voor een keer doet het kind wat haar gezegd wordt. Maar eerst draait ze zich om. Ze duwt de plakkerige giraf in mijn hand. Ik geef haar een zetje.
Dan voel ik een windvlaag. Een rilling trekt over mijn ruggengraat. Ik ruik modder. Slijk. Een knokige arm reikt langs me en trekt Anna aan haar been naar benden.
‘Ik wil een mooi verhaal. Een verhaal met een goed einde,’ krast Aartie.”

Hoewel hekserij een centrale rol speelt, is ‘In een land hier ver vandaan’ meer dan alleen een heksenverhaal over goede en slechte krachten. Het boek gaat over vriendschap, familie, doorzettingsvermogen en het omarmen van verschillen. Aartie, de heks, is een complex en fascinerend personage dat laat zien dat niet alles is wat het lijkt.

De illustraties van Yuhan Lin zijn een perfecte aanvulling op het verhaal. De tekeningen zijn zowel sfeervol als humoristisch en dragen bij aan de magische sfeer van het boek.

“Aartie zet Anna voorzichtig op de grond. Ze legt haar grote handen op Anna’s doorschijnende oortjes.
‘Heksen worden al eeuwen vervolgd. In de zestiende eeuw werden heksen opgepakt en twee dagen gemarteld voor ze verbrand werden. Zo klaagde een dominee, toen zijn kind overleden was, een vierentachtigjarige vrouw aan omdat zij het kind een vergiftigde appel zou hebben gegeven.’
Mama trekt wit weg. ‘En die beul kwam naar de gevangenis voor jou? Zodat je… We moeten hier weg, en wel meteen!’
Meneer Windauw stapt naar voren. Onder zijn arm klemt hij drie rollen gordijnstof.”

‘In een land hier ver vandaan’ is een aanrader voor iedereen die houdt van fantasieverhalen. Margreet Schouwenaar heeft een warm en toegankelijk verhaal geschreven dat zowel jong als oud zal aanspreken. Het boek is niet alleen vermakelijk, maar biedt ook stof tot nadenken over belangrijke thema's als verdraagzaamheid, niet opgeven en acceptatie.
Ook voor volwassenen zijn dit mooie onderwerpen om over te lezen.
Ik kijk uit naar een volgend verhaal van deze auteur.

Meer recensies van Mieke Schepens