4½ van 5* Over vriendschap en familie en hoe we onze herinneringen en waarheid in woorden verpakken
Deze recensie werd eerder gepubliceerd op mijn blog GraagGelezen.
Kathy Mathys' 'Tot het glinstert' is een intrigerende roman die de lezer meeneemt op een emotionele reis door de levens van een groep vrienden. In deze reis staat Anna centraal. Ze heeft behoefte aan vrienden en denkt die te vinden bij vier personen aan wie ze masterclasses geeft. We volgen haar in haar relatie tot deze vier jonge schrijfstudenten van 1996 tot 2018.
Lees over de vriendschap van Anna, Joost, Sylvia, Emily en Bruce.
Bruce is als enige van deze groep beroemd geworden, maar hij kon de roem niet aan en trok zich als een heremiet terug in een huis in Normandië.
Hij woont aan de rand van het dorp Divognes in het koetshuis van Château Mariebois. Wanneer hij aan Anna vraagt om een boek over hem te schrijven, raakt ze betrokken bij zijn laatste dramatische dagen.
“Emily was er plots, ze moest de trap op zijn geslopen. Er zaten takjes in haar haar, herfstbladeren, en ook in dat van Bruce. Of nee, dat was later.
Nu was het zomer, de bomen zaten in het groen. De herfst zou pas later komen, de gure wind, de doorwaakte nachten.”
Anna Kuyken geeft een zomer lang schrijfworkshops in St Ives aan de Britse westkust. Daarbij is ook Billie aanwezig. Ze is de dochter van Anna’s beroemdste pupil Bruce Branaman en dwingt haar terug te blikken op een periode die ze liever vergeten was. Billie wil weten wat haar vader dreef en waarom hij zo jong en onder zulke vreemde omstandigheden is overleden.
Mathys weet haar personages geloofwaardig neer te zetten. Ook de moeder van Anna en haar tante zijn goed beschreven. Hun emoties, twijfels en verlangens voelen authentiek aan. Anna’s moeder overleed toen Anna nog jong was.
Het overlijden van Bruce, zijn veronderstelde zelfmoord, wordt door de onderzoeksjournalist Dan Carter in twijfel getrokken. Hij schrijft een driedelige reeks over Bruce en werkt aan een boek over de schrijver.
De drie delen staan elk in een apart hoofdstuk geschreven.
De auteur realiseert in de drie delen waaruit het boek bestaat een verstrengeling van verleden en heden: het verhaal springt heen en weer tussen 1996 en 2018 en de jaren daartussen, waardoor een complex web ontstaat van herinneringen, leugens en onuitgesproken woorden. Boven elk hoofdstuk staat het jaartal waarin de daarin beschreven gebeurtenissen zich afspelen. Hierdoor is vergissen uitgesloten.
De keuze voor de cover wordt duidelijk wanneer je leest over het boek dat Anna schreef over zeewieren. Het boek bevat meer foto’s dan tekst.
‘Met die blauwe achtergrond lijken ze nog steeds in het water te liggen.’
Met de ervaring van een schrijfdocent weet Mathys de lezer mee te nemen in de wereld van het schrijven en film en het zoeken naar waarheid.
“Bruce had dezelfde getormenteerde blik als de auteur” ( James Dean)
Het is duidelijk dat de auteur weet waar ze het over heeft als ze over het werk van Anna schrijft.
Het boek onderzoekt de manier waarop we levensverhalen vormgeven; als biografie, autobiografie of memoires en hoe herinneringen ons kunnen beïnvloeden in ons doen en laten.
In 'Tot het glinstert' lees je over vriendschap, verlies en de kracht van verhalen. Het is een verhaal met een gelaagd plot, vol levensechte personages. Kathy Mathys weet de lezer te boeien met haar mooie taalgebruik, de mooie en gedetailleerde beschrijvingen van mens en natuur en haar diepgaande karakterontwikkeling. Een aanrader voor liefhebbers van literaire romans die de complexiteit van menselijke relaties onderzoeken.
'Tot het glinstert' is een emotionele en intrigerende roman over de kracht van verhalen en de complexiteit van menselijke relaties.
Wanneer je begint met lezen in ‘Tot het glinstert’ blijf je aan het verhaal gebonden tot en met de laatste bladzijde. Het is een verhaal waar je door de prachtige stijl werkelijk van kunt genieten.
Lees over de vriendschap van Anna, Joost, Sylvia, Emily en Bruce.
De drie delen staan elk in een apart hoofdstuk geschreven.
‘Met die blauwe achtergrond lijken ze nog steeds in het water te liggen.’
“Bruce had dezelfde getormenteerde blik als de auteur” ( James Dean)