Wij kunnen dit

Helen is een onzekere vrouw van tegen de 40 met een lichte lichamelijke beperking, die zich verplicht voelt met hangen en wurgen het werk van haar vader, het hoofd (lees de boekhandel) boven water te houden.
Leo is een financieel onafhankelijke redelijk zelfbewuste man, die een sabbatical heeft genomen om in zijn geboortestad Rotterdam zijn leven van een nieuwe boost te voorzien en te ontdekken wat hij met zijn verdere leven wil.

Helen en haar vader zijn, toen Helen vijftien was, in de steek gelaten door de moeder respectievelijk echtgenote.
Leo heeft zijn ouders op vijftienjarige leeftijd verloren met een vliegtuigongeluk.

Helen en Leo voelen zich tot elkaar aangetrokken en onderhouden een liefdesrelatie, wat een zoektocht van afstoten en aantrekken wordt naar elkaar en ieder voor zichzelf. Zij hebben de afspraak om niet in elkaars verleden te duiken.
Zij voeren een levendige correspondentie met elkaar als waren zij Sappho, een lyrische dichteres uit het Oude Griekenland en Anaximander, een presocratische Griekse filosoof.

Nelleke Noordervliet vult haar enorme oeuvre aan met dit geweldige ‘Wij kunnen dit’ (Wir schaffen das).
Nelleke verstaat de kunst om te goochelen met bloemrijke woorden en zinnen met veel woordgrapjes.
(Een grijze vuilniszak regen aan kwam drijven. De liefde is een berenval. Ze klemt om je poot.)
Wij kunnen dit behelst de oude en de moderne tijd: de correspondentie tussen Sappho en Anaximander en het huidige coronatijdperk. Wat een creativiteit.
Het boek is een zoektocht naar en in het verleden, liefde en rouw, trauma’s die Helen en Leo moeten verwerken, wat wil ik verder met mijn leven met of zonder elkaar, de vrijheid die ontstaat wanneer de ander er niet meer is.
Wij kunnen dit is een aanrader. Ik beoordeel dit boek met vier sterren.

Meer recensies van Miriam van den Brink