Aan de slag met je verleden.
Zijn we niet allemaal bekend met de spoken uit ons verleden die ons te pas en te onpas blijven achtervolgen?
Ook ik ken, zoals zovelen, de beperkingen en blokkades van het verleden, die mij afremmen om vol in het leven te staan. In het boek hoop ik dan ook te vinden hoe je aan de slag kunt gaan met het verjagen van deze spoken uit het verleden, zoals Hollis het zelf al zo mooi zegt.
Het eerste gedeelte van het boek is wat abstract en theoretisch beschreven. Hollis, zelf Jungiaans psychoanalist, gebruikt regelmatig vaktermen die voor de lezer wellicht moeilijk te begrijpen zijn. Hollis legt uit hoe onze opvattingen en meningen ontstaan, hoe ze gevormd worden en wat de invloed van het verleden is. We kijken allemaal door een andere lens, dit is vaak het resultaat van een bepaalde opvoeding, gevoed en gekleurd door de verwachtingen van onze ouders, voorouders en de maatschappij. Een mooi voorbeeld dat bij mij blijft hangen, is dat Hollis aangeeft hoe boodschappen van ouders doorklinken bij hun kinderen, die dat op hun beurt vaak weer doorgeven aan hun kinderen. Vaak ontstaat dan de neiging tot identificeren met deze boodschap en zie je dat de kinderen, of zij nu willen of niet, onbewust de boodschap meenemen in hun huidige leven. Een rake vraag, die mij tot nadenken zet is, in hoeverre je dan nog in contact bent met jezelf. Luister je naar de roep van je ziel, of leef jij vooral de verwachtingen van anderen? Hollis beschrijft de uitdagingen die spelen in onze huidige maatschappij, waarbij wij steeds verder verwijderd zijn geraakt van onze kern.
Hollis probeert de lezer te raken met scherpe vragen, die je laten nadenken en aanzetten tot reflecteren. Ik merkte dat ik regelmatig een spiegel voorgehouden kreeg. Het boek laat je nadenken over je eigen patronen en blokkades. Het onzichtbare verleden blijft, het verleden is niet voorbij. Dit is een terugkerend thema in het boek van Hollis.
Naarmate ik verder lees in het boek, wordt de toon wat persoonlijker en haalt Hollis zijn eigen ervaring en de ervaringen van zijn cliënten aan, wat het boek iets leesbaars en persoonlijks geeft. Waar Hollis in het eerste gedeelte van het boek vooral uitleg geeft over wat patronen zijn en hoe ze ontstaan, gaat hij in het tweede gedeelte meer in op het aanpakken van de blokkades die deze patronen geven.
Het is menselijk om te willen ontsnappen aan deze patronen, die ons zo vertrouwd zijn. Toch blijft het verleden ons achtervolgen totdat je de moed vindt om dit te doorbreken. Hollis beschrijft een aantal zeer herkenbare casussen waarin duidelijk wordt hoe een hardnekkig patroon uit het verleden zich herhaalt en uiteindelijk altijd boven komt, hoe dan ook.
Wat mij raakt is dat Hollis benoemt hoe we hiermee onze eigen toekomst saboteren.
Het spreekt me aan dat Hollis ruimte laat voor vragen, die je aan het denken zetten. Mijns inziens werkt het goed om het boek af en toe bewust even weg te leggen, zodat er ruimte is voor reflectie en bezinning. Het is geen boek om in een ruk uit te lezen. Het boek past prachtig in de huidige tijd en in een maatschappij waarbij mensen over het algemeen ver verwijderd zijn van hun eigen zielsroep. Het boek heeft mij geraakt en stof tot nadenken gegeven. Dit boek is een aanrader voor eenieder die met zijn of haar verleden aan de slag wil en durft te gaan.