Een (h)echte familie ondanks alles
Het boek “Familiebanden’ van Ugo Barbàra neemt ons mee naar het mooie Sicilië in de jaren 1860. Sicilië wordt enorm geteisterd door armoede en politieke onrust. Het leven voor Antonio en Rosaria Montalto als wijnteler is daar niet gemakkelijk. Ze besluiten alles achter te laten en samen met hun kinderen te emigreren naar New York om daar in de periode van de Amerikaanse burgeroorlog een nieuw leven op te bouwen. Rosaria staat niet direct achter het standpunt van haar echtgenoot maar besluit, zoals het een vrouw toen betaamde, haar echtgenoot te volgen.
Amerika is het land van van vele kansen maar ook veel obstakels zeker als immigrant. Maar Rosaria, de sterke, zelfstandige en vastberaden vrouw laat zich zo maar niet opzij zetten. Ze merkt dat de Italiaanse immigranten bijna tot geen vertrouwen hebben in de Amerikaanse banken en besluit zelf een bank op te richten. Zal Rosaria er in slagen in deze harde mannenwereld haar plaats op te eisen ?
In “Familiebanden” wordt heel goed de tijdsgeest beschreven. De verschillende klassen mensen die er zijn, arm en rijk en de harde realiteit waarin deze mensen leven. De personages zijn zeer goed beschreven en vooral het doorzettingsvermogen en ondernemingsgeest van Rosaria vormen de rode draad doorheen dit boek. We krijgen ook een beeld van de geschiedenis in de jaren 1860. Mooie omschrijvingen, soms voor mij iets te gedetailleerd, van de oorlogstijd, de straten van New York, de verschillende gemeenschappen, maakt het dat je je in die tijd waant.
De titel familiebanden is zeer goed gekozen want ondanks de conflicten in de familie blijft er liefde en wederzijds respect en begrip bestaan. Wat in dit boek zeer goed tot uiting komt.
Dit boek zou perfect kunnen verfilmd worden. Ik zit op de eerste rij.
Dit boek zou perfect kunnen verfilmd worden. Ik zit op de eerste rij.