Een leven als Jok: zeer realistisch!
Dit is een boek dat aanleunt bij de werkelijkheid. Sommige gebeurtenissen die in de roman beschreven worden (zoals straatverkoop, jeugdbendes, aanslagen en drugscriminaliteit) zijn erg beklijvend en uit het werkelijke leven gegrepen. Ik hou er wel van dat er in een roman ook wat gebeurt, dat er echt wel een verhaal in zit. En dat is hier zeker het geval. Naast de ontroerende liefde van Jok voor Jaklien, is de belangrijkste verhaallijn het leven van Jok zelf. Joachim is een jongeman die van een kleine foefelaar evolueert naar een echte gangster, zij het onder invloed van zijn omgeving en de omstandigheden. Je kan daarbij merken dat de auteur met jonge mensen heeft gewerkt. Hij is duidelijk vertrouwd met hun gedrag en taalgebruik. De stijl van Marcel Bernaer is de ene keer poëtisch, een andere keer rauw en dicht (dense writing). De lezer wordt mee betrokken, denkt mee, doordat de auteur sommige elementen verborgen aanbrengt. Er zit soms meer achter de tekst dan wat er ogenschijnlijk staat. Dit is een complex boek, met meerdere verhaallijnen die samenkomen in het verrassende einde. Spannend! Literatuur!