Niks blijft begraven!!
Het boek heeft meteen een uitnodigende voorkant. Het boek is verdeeld in 5 dagen. Ook lees je vanuit meerdere perspectieve en word er wanneer nodig een stuk uit het verleden vertelt. Het boek is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Ik heb nog nooit over het Massagraf in Vianen gehoord, hierdoor kon ik zonder voorkennis beginnen aan het boek en vooral zonder verwachtingen.
Ondanks dat het voor mij vanaf het begin als een vrij voor de hand liggend verhaal leek, bleef ik vol spanning lezen en werd ik toch blij verassend. Een oprecht goed in elkaar gezet verhaal die je vanaf het eerst moment niet los laat. De delen uit het verleden zijn er zo in verwerkt dat het een goeie aanvulling geeft aan het verhaal. Ook de historische details zijn een leuke en leerzame toevoeging aan het verhaal.
Ik heb per dag een stukje geschreven en geprobeerd dit met zo min mogelijk spoilers te doen. Alleen van dag 5 heb ik geen stukje geschreven omdat dit echt een afronding is van het boek en hierdoor sowieso spoilers zal bevatten. Maar wat ik je wel kan zeggen is dat zelfs de laatste pagina’s nog verassingen voor je zullen hebben, die je geschokt zullen achter laten.
Dag 1
Anouk is Archeoloog en fysisch antropoloog en heeft van kinds af aan een grote liefde voor opgravingen. Wanneer er tijdens het doortrekken van een gracht een bijzondere ontdekking word gedaan, word Anouk uitgenodigd om te helpen.
Bert is sinds een paar jaar tegen zijn zin in met pensioen en wil graag bewijzen dat de mensen die dit besloten hebben een grote fout hebben gemaakt. Bert lijkt over kennis te bezitten over de bijzondere ontdekking, kennis die niemand anders lijkt te hebben.
Mieke is wethouder en ziet de ontdekking als een goede manier op zichzelf te bewijzen tegen over haar collega’s, wanneer ze op kantoor is ontvangt ze een anoniem bericht dat ze moeten stoppen met het onderzoek en dat grafschennis strafbaar is.
Dag 2
Anouk is de 2e dag als eerste op de plek van het massagraf, ze is erg benieuwd naar wat deze dag komt brengen. Wanneer haar collega’s Jan en Cas er zijn, samen met een groep vrijwilligers, ziet ze tot haar ergernis ook haar oud leraar Arend Bouwman waar ze geen leuke herinneringen aan heeft. Anouk komt er achter door de staat van een schedel dat het massagraf minimaal uit de 18e eeuw moet zijn en niet eerder. Ook ontdekt ze aan het eind van de dag iets bijzonders wat het onderzoek in eens in een heel ander daglicht brengt.
Bert is voor zijn gevoel bezig met een rees tegen de klok. Hij wil kost wat kost bewijzen dat hij beter is dan wat er andere van hem denken. Ook neemt zijn zoon contact op, hier wilt hij niet veel van weten. Hij voelt zich al schuldig genoeg, dat door hem zijn zoon is vertrokken naar het buitenland.
Mieke krijgt op kantoor dit maal een brief waar nogmaals in staat om het onderzoek naar het massagraf te staken. Ook dit keer trekt ze hier niks van aan. Wanneer ze thuis komt en haar man vertelt dat er een brief is gekomen waar in nogmaals staat te stoppen of anders. Ontstaat er ergernis bij haar man wanneer Mieke ook hier vertelt dat ze er niks mee gaat doen.
Dag 3
Anouk besluit na een slechte nacht slapen, dat ze onderweg naar het massagraf een broodje bij de bakker haalt. Wanneer ze onderweg is heeft ze ineen het idee dat ze gevolgd word. Wanneer er een auto langs rijd ziet ze in het licht een man staan met een metalen buis vast heeft. wanneer de persoon zonder iets te zeggen weg gaat. Belt Anouk meteen Cas en legt wanneer hij en Jan er zijn uit dat ze het idee heeft dat iemand tegen de opgraving is en dit niet zomaar toeval was.
Bert besluit dat er haast is nu hij een artikel heeft gezien waar in word vermeld dat het massagraf uit de 18e eeuw stampt en besluit contact op te nemen met een Engels tijdschrift en met de krant. Om zo te proberen de onderzoekers voor te blijven en zo zelf de scoop te houden.
Mieke vraagt hulp aan haar oude buurman, die veel weet over de geschiedenis van Vianen. Dit zodat ze tijdens de persconferentie, zoveel mogelijk kan vertellen en de vragen van de mensen kan beantwoorden. Ook probeert ze kost wat kost de dreigingen bij haar man weg te houden zodat de opgraving door kan blijven gaan.
Dag 4
Anouk komt er al gauw achter dat haar map met onderzoeksresultaten weg is. Er blijkt ingebroken te zijn en de camera’s zijn gesaboteerd. Wanneer de politie komt kiest Anouk ervoor om de achter gehouden informatie te delen met de politie en hoopt dat ze niet in de problemen komt. Ook ronden ze het onderzoek in Vianen af, nu alle botten zijn opgegraven en kunnen vervoerd worden voor verder onderzoek
Bert komt achter iets schokkends wanneer hij van een afstand met een verrekijker naar de onderzoekers kijkt. Ondanks deze ontdekking die veel vragen oproept lukt het Bert om zijn artikel af te maken.
Mieke probeert de schade van de persconferentie te beperken en niet nogmaals de zelfde fout te maken. Wanneer ze nieuwe informatie krijgt besluit ze dit te delen met de onderzoekers. Ook denkt ze te weten van wie de dreigingen afkomstig zijn. Wanneer ze vervolgens per toeval schokkende informatie ontdekt besluit ze hiermee direct mee naar de politie te gaan.
Dag 1
Dag 2