Brandoffer
De zomerleesclub bij Ilona van LS Amsterdam was voor mij de uitgelezen kans om deze serie eindelijk te lezen en het was het wachten meer dan waard!
De uitgestrekte velden en het onherbergzame gebied rond Lake District is de ideale locatie voor onze moordenaar van dienst: te midden van de prehistorische steencirkels in de regio worden er verkoolde lichamen teruggevonden. Nadat er reeds enkele slachtoffers vielen, worden de rechercheurs van het SCAS , een onderdeel van het National Crime Agency gecontacteerd om met spoed bijstand te verlenen aan het onderzoek naar de Brandofferman. Tilly -Mathilde- Bradshaw, een briljante maar sociaal compleet onhandige analiste in dienst van het SCAS, komt tot de lugubere ontdekking dat de moordenaar een boodschap achterliet op 1 van zijn slachtoffers : de inkervingen in het lichaam verwijzen duidelijk naar de naam Washington Poe.
Poe,die geschorst is omwille van feiten die zich eerder in zijn carrière als rechercheur afspeelden , leidt op dat moment een teruggetrokken leven in een gerenoveerde boerderij.
Tilly en Poe lijken in eerste instantie de grootste tegenpolen te zijn, maar gaandeweg het verhaal blijken ze uiterst complementair te zijn om als team de juiste reslutaten te boeken!
De titel " Brandoffer" past voor mij in meerdere opzichten perfect bij dit verhaal, niet alleen verwijst het naar de modus operandi van de moordenaar die in de pers de Brandofferman genoemd wordt, tevens is er nog een diepere achterliggende betekenis die duidelijk wordt na het lezen van dit boek.De proloog waar de auteur het verhaal mee start zet al onmiddellijk de toon: als lezer zijn we getuige van een man die zijn laatste ogenblikken ervaart en op een gruwelijke manier door verbranding om het leven komt. Pas na de beschrijving van deze moord worden de hoofdpersonages geïntroduceerd: Tilly is een enorm getalenteerde en intelligente jongedame die in een zeer beschermde omgeving werd opgevoed en net daarom de meeste basisregels van sociaal contact niet onder de knie heeft. Dit zorgt soms voor grappige en ongemakkelijke situaties tussen haar en haar collega's of oversten. Door haar authentieke en oprechte manier van doen en de wijze waarop Craven haar heeft neergezet, wint ze in geen tijd de harten van de lezer voor zich. Daar waar Poe eerder een ietwat sterkere en eigenzinnige persoonlijkheid lijkt, komt de gelaagdheid van zijn personage ook meer en meer naar boven gedurende het verhaal vordert en hij hoe langer hoe meer met Tilly samenwerkt. Ook het personage van Poe is uitermate origineel en perfect neergezet door de auteur. Zowel de prettige schrijfstijl van Craven, de korte hoofdstukken en de cliffhangers die de schrijver gebruikt, zorgen ervoor dat je als lezer gewoonweg wil blijven doorlezen, ik kon het boek op geen enkel ogenblik aan de kant laten liggen. In het eerste deel is de lezer getuige van het stapsgewijze onderzoek naar de Brandofferman, het team krijgt alsmaar meer puzzelstukjes in handen om tot de oplossing te komen, maar het is pas na enkele plotwendingen dat de spanning pas echt enorm toeneemt;Hoewel ik ruim voor de ontknoping naderde en Poe tot dezelfde onweerlegbare conclusie kwam, al wist hoe de vork in de steel zat, belemmerde dit op geen enkel ogenblik het leesplezier. Integendeel, de effectieve afwikkeling van de hele zaak zat bijzonder ingenieus in elkaar, Poe krijgt tevens nog een moeilijk dilemma voor de kiezen!
4⭐️
4⭐️