Kerst-feelgood

Rita Leyman 26 december 2024
'De Joy van Kerstmis' is een feelgood-tussendoortje geschreven door Cynthia Zwagemaker.

Nu Saar haar ouders naar Australië zijn verhuisd, betekent Kerstmis niets meer voor haar. Ze zou het liefst deze periode willen skippen.
Vroeger was haar ouderlijk huis heel mooi versierd, een mooie kerstboom stond te pronken in de huiskamer. De heerlijke geuren van haar moeders kookkunsten deden je watertanden.
Dit moet ze nu allemaal missen en brengt ze Kerst alleen op de bank door omringd door zakken chips.

Op een avond rijdt ze op weg naar huis bijna Joy, een hond, aan. Ze neemt hem mee want ze weet niet wie het baasje is. Eigenlijk zou ze hem willen houden want ze vindt hem een lieve hond en blijkbaar voelt Joy zich ook bij haar thuis. Maar Joy heeft een baasje, Sven, en plots staat hij voor haar deur om zijn hond te halen. Saar is even van haar melk, zo'n knappe verschijning had ze niet verwacht. Wanneer hij achter zijn hond vraagt, komt hij heel bot over. Wat een hufter! Die wil ze nooit meer zien.
Maar Joy beslist er anders over, hij loopt telkens weg van huis en gaat naar Saar met alle gevolgen van dien...

De cover ziet er heel winters uit : 2 mensen die dicht tegen elkaar op een bankje zitten met een hond naast hen. De kerstversiering, de wintervlokjes versieren de rand. Duidelijk dat dit een winters feelgood-boekje is.

Joy speelt een grote rol in het boekje. Joy lijkt me zo'n lieve hond die mijn hondenhart, net als Saar, onmiddellijk deed smelten. Wie wil Joy nou niet als trouwe viervoeter?
Net als Saar heeft Sven heel wat te verduren gehad met zijn vorige relatie. Het is dan ook heel logisch dat ze op hun hoede zijn. Ze durven zich niet gemakkelijk meer open te stellen voor een nieuwe relatie.
Ook al voelt Saar de magie tussen haar en Sven, toch heeft ze op voorhand een beeld van Sven gevormd waarvan ze niet kan van afstappen
De hoofdthema's in dit verhaal zijn eenzaamheid en vooroordelen
De schrijfstijl is komisch, vlot en luchtig. Het verhaal leest zo gemakkelijk weg dat je voor het beseft het al uitgelezen hebt.

Wanneer je van Kerst-feelgood en dieren houdt dan is 'De Joy van Kerstmis' de ideale boekentip. Samen met een hete kop chocolademelk en een fleece-dekentje op de bank kom je onmiddellijk in de kerstsfeer terecht.

Meer recensies van Rita Leyman