Moord in het Noorden
'Verborgen in de schaduw' is het tweede deel van de Åre moorden-serie geschreven door de Zweedse auteur Viveca Sten.
Wanneer de voormalige olympische skiër Johan Andersson vermoord teruggevonden wordt in het bos, is de rust in het prachtige skioord Åre voorbij. De manier waarop hij werd vermoord doet vele vragen rijzen. Hij werd doodgeslagen en vastgebonden. De dader moest woedend geweest zijn. Maar wie kon dit zijn? Volgens zijn vrouw Marion had Johan geen vijanden.
Voor het rechercheursduo Hanna Ahlander en Daniel Lindskog wordt dit geen gemakkelijk zaak om op te lossen.
In de tweede verhaallijn volgen we Rebecka Ekvall, de jonge vrouw van de lokale sektepredikant Ole. Voor de geloofsgemeenschap blijkt hij de ideale droomman te zijn maar in werkelijkheid heeft hij in zijn huwelijk wel heel losse handjes. Wanneer Rebecka dan nog een geheim met zich meedraagt, wordt het voor haar steeds moeilijker.
In korte hoofdstukken wisselen de twee verhaallijnen elkaar af. De spanning wordt daardoor geleidelijk aan opgedreven. Na elk hoofdstuk slaagt de auteur erin om de lezer aan te zetten om verder te lezen en naar de dader op zoek te gaan. Door haar beeldende schrijfstijl waan je je echt in het Noorden en kan je bijna de vrieskou voelen.
Verschillende thema's zoals mishandeling, homoseksualiteit, geloof, alcoholverslaving,... worden heel goed aangekaart bv de gruwelijkheden die Rebecka ondergaat laat de lezer niet onberoerd.
Viveca Sten weeft alles mooi door elkaar en brengt de lezers telkens op een dwaalspoor. Telkens als je denkt wie de dader is, begin je weer te twijfelen. Tot het einde blijf je in het ongewisse en dan komt er een plot dat je nooit had verwacht.
'Verborgen in de sneeuw' heeft me aangenaam verrast. Het boek hield me in de ban van de eerste tot de laatste bladzijde.
Het is net als een ski-afdaling, je begint eraan en je wil of je kan nauwelijks stoppen.