Als je geen paard hebt, verzin er dan één
Nep-echt is het eerste deel in een nieuwe reeks van de Nederlandse auteur Hellen Bootsman, zij schrijft en illustreert haar eigen jeugdboeken. Naast schrijven werkt ze voor bibliotheeknet Groningen.
Oetje is een meisje dat niet weet waar ze precies vandaan komt. Maar toen ze tijdens haar zwerftocht een leegstaand huis zag, was ze verkocht. Ze noemde het huis een paleis en besloot er te gaan wonen. Oetje is een sympathiek en ietwat naïef meisje. De mensen in de buurt halen letterlijk haar neus voor haar op, omdat ze stinkt. Maar Oetje is niet van plan zichzelf te vaak te wassen, want dat zou nog weleens heksen aan kunnen trekken.
In dit eerste deel doet Oetje mee aan een paardenwedstrijd, niet dat ze een paard heeft, maar daar verzint ze wel wat op. Dankzij haar lieve karakter en doorzettingsvermogen weet Oetje de mensen voor zich te winnen en maakt ze snel vrienden. Het verhaal laat zich prima lenen als voorleesverhaal voor kinderen vanaf een jaar of vijf en is een fijn boek voor jonge lezers die het lezen al vrij goed beheersen.
Het verhaal laat zien dat je best in jezelf mag geloven en dat anders zijn dan de rest helemaal zo gek niet is. Nep-echt was voor mij een verrassende leuke kennismaking met de boeken van Hellen Bootsman. Ik kan niet wachten tot het tweede deel verschijnt. Oetje is een eigenzinnig personage dat veel jonge harten zal veroveren en waar je als lezer niet snel genoeg van zult krijgen.
Meer recensies lezen? Neem eens een kijkje op indeboekenkast@kpnmail.nl
Meer recensies lezen? Neem eens een kijkje op indeboekenkast@kpnmail.nl